Avrupa Komisyonunun Kurumlararası İşbirliği ve İletişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Margot Wallström, Doğu ve Güney Doğu Anadolu’daki illerde başlatılan “Haydi Kızlar Okula Kampanyası” kapsamında 177 bin kız ve 87 bin erkek çocuğun okula kaydedildiklerini ifade ederek, ancak tüm bunlara rağmen hâlâ eğitim hakkından mahrum olan kızların var olduğunu kaydetti.
Avrupa Komisyonunun Kurumlararası İşbirliği ve İletişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Margot Wallström, kadın haklarıyla ilgili hukuki gelişimlerin uygulamaya yansıtılması gerektiğine dikkat çekti. Wallström, “Türkiye’de kadın-erkek eşitliği, hukuki çerçevede memnuniyet verici olsa da kadınların bu değişimi hissedebilmesi için uygulamaya sıkı bir şekilde yansıtılması gerekiyor” dedi. İyi gelişmelerle birlikte yine de Türkiye’de kadınların durumunun karmaşık bir durum arzettiğini ve hâlâ ciddî sorunlar olduğunu dile getiren Wallstörm, sosyo ekonomik ve bölgesel farklılıkların kadın erkek eşitliğini gölgelemeye devam ettiğini belirtti. Wallstörm, Doğu ve Güney Doğu Anadolu’daki illerde başlatılan “Haydi Kızlar Okula Kampanyası” rağmen hâlâ eğitim hakkından mahrum olun kızların var olduğuna da dikkat çekti.
BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMALARI
Wallström, Türkiye’deki temasları sırasında ‘’başörtüsü meselesinin’’ gündeme gelip gelmediği yönündeki soru üzerine, bu konunun çok az gündeme geldiğini belirterek, aynı sorunun İsveç, Fransa gibi Avrupa ülkelerinde de yaşandığına dikkati çekti. Kadınların görünür olmasının, sokaklarda yürüyebilmesinin önemli olduğunu ve bazı kadınlar için sokaklarda yürüyebilmenin tek yolunun başörtüsü takmak olabileceğini söyleyen Margot Wallström, tartışmanın her iki tarafının da dinledikçe kendisini bu tartışmalar içinde kaybolmuş hissettiğini belirterek, ‘’Bu, ne yapmak gerektiği konusunda gittikçe daha belirsiz hissettiğim bir konu’’ dedi.
|