İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ramazan Özkaya, Konya, Kayseri gibi Anadolu şehirlerinin gerçekleriyle, Tutsat’ı (mortgage) düzenleyen yasanın hükümlerinin, sistemin amacı göz önünde bulundurulduğunda tam olarak örtüşmediğinin görüldüğünü söyledi.
Tutsat’ın, alınıp satılacak konutların bulunduğu bölgelerde de farklı şekilde algılandığını belirten Özkaya, Konya’da, evleri veya daireleri daha ucuza mal etmek için arsa tapusu olarak kayıtlarda bulunduğunu kaydetti. Özkaya, tutsat’ta aracılık yapacak bankaların ise, satın alınacak dairenin kat mülkiyeti tapusunu aradığı için pek çok konutun bu yöntemle alınıp satılamayacağını vurguladı.
KONUT FİYATLARINI YÜZDE 30 ARTTIRACAK
Konya gibi şehirlerde banka kredisiyle ev almanın yaygın bir yöntem olmayışının da da, Tutsat için bir diğer olumsuzluk anlamına geldiğini vurgulayan Özkaya, şöyle konuştu: ‘’Konya’da kooperatifçilik benimseniyor. Bu nedenle, bir kredili satış yöntemi olan Tutsat’a pek ilgi olunacağını sanmıyoruz. Ayrıca daha önce az vergi ödemek için alınıp satılan dairelerin değeri, genellikle olduğundan daha az gösteriliyordu. Bu yeni sistemle satış banka kanalından yapılacağı için evler Tutsat yönteminde, gerçek değerinden alınıp satılacak. Bu durum Konya’daki evlerin fiyatının otomatikman yüzde 15 artacağı anlamına geliyor. Anadolu’da pek çok ilde, istenilen şartlara uygun konut miktarı sınırlı, buna rağmen talep fazla olacağı için de fiyat yükselecek.’’ Özkaya, bütün bu sebeplerin Konya ve benzer bina üretim ve kullanım alışkanlığına sahip Anadolu kentlerinde Tutsat’ın, konut fiyatlarını ortalama yüzde 30 artıracağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.
|