Huzurevinde kalan yaşlı yakınları, zorunlu kalmadıkça huzurevlerinde kalmak istemiyor. Yaşlı yakınları, kendi yaşlılıklarında çocuklarının kendilerine bakacağını umut ediyor. SHÇEK’in, Türkiye’nin 46 ilinden 63 huzurevinde yaşlı ve yaşlı ailelerine yaptırdığı araştırmada ilginç sonuçlar çıktı.
Huzurevi sakinlerinin en az memnun oldukları durum, birbirleriyle ilişkilerindeki olumsuzluklar. Tek kişilik odalarda kalan yaşlılarla çiftlerin, bir veya ikiyi geçmeyecek kadar az arkadaş bulabildikleri; diğer yaşlılarla ilişkilerini son derece sınırlı tuttukları görülüyor. Yalnızlıktan kurtulma ve konuşacak insan bulma, arkadaş edinme isteği huzurevinde kalmaya karar verdiren nedenlerden biri olsa da; yaşlılar arasındaki eğitim düzeyi, sosyo-kültürel ve ekonomik farklılıklar bu beklentiye engel oluyor.
Evlerinde yaşamak istemelerine karşın olumsuz şartlar sebebiyle huzurevine gelmek zorunda kalan huzurevi sakinlerinin çoğu, birden çok nedenle huzurevinde kalmaya karar veriyor. Yaşlıların yüzde 54’ü yalnız yaşamanın zorluğu, yüzde 32’si aileye yük olmama isteği ve yüzde 26’sı gündelik yaşamda kendine bakamama ve sağlık sorunları nedeniyle huzurevinde kaldıklarını belirtiyor.
Araştırmada, kaldıkları huzurevi hakkındaki görüşleri alınan yaşlıların yarısına yakınını (yüzde 43) kadınlar oluşturuyor. Görüşme yapılan yaşlıların büyük bir kısmı (yüzde 59) dul. Evlenmemiş ve boşanmış yaşlıya çok az rastlanıyor. Yaşlıların yarısına yakını (yüzde 45) köy ve ilçelerden geliyor. Huzurevine gelmeden önceki hayatlarında, erkeklerin tamamına yakını (yüzde 90) çalışmış, onların da yarısına yakını (yüzde 47) kendi işini yapmış. Kadınların ise ancak üçte birine yakını çalışmış.
Yaşlıların çoğunun (yüzde 85) aileden veya akrabalarından en az bir yakını yaşıyor. Hiç kimsesi olmayan yaşlı oranı ise yüzde 14. Bir yakını bulunan yaşlıların yarısı, ayda bir veya daha sık (yüzde 49) görüşebildiklerini belirtiyor. En az bir yakını bulunan yaşlıların yarısı (yüzde 50), yakınları tarafından maddi açıdan desteklendiklerini; ailelerini ziyaret ettikleri ve onlar tarafından ziyaret edildiklerini (yüzde 52) kaydediyor.
YAŞLI YAKINLARI, HUZUR
EVİNE GİTMEK İSTEMİYOR
Yaşlı yakınlarının bir kısmı (yüzde 33), huzurevini yaşlıların evi, yuvası, bir kısmı (yüzde 22) yaşadığı yer olarak görmekteyken bir kısmı da (yüzde 22) onların sığındığı yer olarak kabul ediyor. Yaşlılıklarında zorunlu kalmadıkça huzurevine gelmek istemeyen çoğu yaşlı yakını (yüzde 38); çocuklarının kendilerine bakacağını, imkanlarının yeterli olacağını umut ediyor.
Görüşülen yaşlıların yarısı, 3 yıl ve daha fazla süredir huzurevinde yaşıyor. Huzurevi sakinlerinin ancak beşte biri (yüzde 20) tek kişilik odalarda kalıyor. Diğerleri iki kişilik (yüzde 40) ve daha kalabalık odalarda kalıyor (yüzde 40). Yüzde 39’unun odasında banyo-tuvalet bulunmuyor. Ortak banyo kullanan yaşlıların yarısı en az 5 odanın paylaştığı banyoyu kullanma olanağına sahip (yüzde 55). Huzurevlerinde, yaşlıların ancak üçte biri her gün sıcak su bulabiliyor.
|