İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Düşünceye Özgürlük Komisyonu, yayınladığı bir açıklamayla düşünceyi ifadenin cezalandırılmasını eleştirdi.
“Düşünce ve ifade özgürlüğünün önünde önemli bir engel olan (TCK) 301. maddenin tartışıldığı bugünlerde düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskılar artması dikkati çekicidir” denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Yargılanan gazeteci, yazar, aydın, insan hakları savunularına verilen hapis cezaları ve muhalif yayın organlarına yönelik yaptırımlar incelendiğinde sorunun yalnız 301. madde olmadığı açıkça görülecektir.
“İşte son dönemde yaşanan örnekler
“1) Yeni Asya gazetesinin 23.05.2006 tarihli baskısında yeralan “Oyun geri tepti” başlıklı haber nedeniyle Yeni Asya gazetesi yazarı Faruk Çakır, 13 Şubat 2007 tarihinde Bağcılar 2.Asliye Ceza Mahkemesi tarafından “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçundan eylemine uyan 5187 sayılı basın kanunun 11 maddesi yollamasıyla 5237 sayılı TCK nın 288/1 maddesi uyarınca suçun işleniş biçimine göre takdiren 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmıştır. Para cezası daha sonra 5237 sayılı TCK’nın 5071-a ve 52/2 maddeleri uyarınca günlüğü takdiren 20 YTL den 3.600 YTL adli para cezasına çevrilmiştir.
“2) İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi eski Başkanı Eren Keskin, Kasım 2002’de Tunceli’de düzenlenen ‘Toplumsal Yaşamda Kadın’ başlıklı konferansta, işkence ve cinsel tacizle ilgili sarf ettiği sözlerden eski Ceza Yasası’nın 159. maddesi uyarınca mahkum edildi. Tunceli Asliye Ceza Mahkemesi, 23 Ocak 2007’de Keskin’i, bu sözlerinden, “devleti, asker ve emniyet kuvvetlerini alenen tahkir ve tezyif” ettiği gerekçesiyle, 6 ay hapse mahkum etti.
“3) Uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in cenazesi için de soruşturma başlatıldı. Şişli Başsavcılığı, Sinop’ta yerel yayın yapan bir gazetenin yazarının şikâyeti üzerine Dink’in cenazesinde açılan ‘Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeniyiz’ pankartları ve aynı şekilde atılan sloganlar nedeniyle soruşturma açtı.
“4) Muhalif yayın çizgisiyle geniş kesimlerce dinlenen Anadolunun Sesi Radyosu’nun yayın lisansı, RTÜK tarafından 9 Şubat 2007 tarihi itibariyle iptal edilerek, yayını durdurulmuştur.
“Bu örneklerden anlaşılacağı üzere, kendi vatandaşının, aydınının özgür bir şekilde düşüncesini açıklamasından, konuşmasından rahatsızlık duyan sistemin, suskun bir toplum yaratma konusunda kendisini sadece 301. madde ile sınırlandırmadığı açıkça ortadadır. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi olarak, düşüncenin ifade edilmesinden kaynaklı baskıları kınadığımızı bir kez daha ifade ediyor, herkesi düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmak adına ‘Düşünce Suçluları’ ile dayanışmaya davet ediyoruz.”
|