Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Osmanlı’nın ezanî saatleri

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Bir, Osmanlı döneminde çok sık kullanılan ezanî saatlerin günlük hayatın bir parçası olarak Müslümanların namaz için camiye gidişlerinde mühim bir rol oynadığını kaydetti.

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Seminerleri dizisinin en sonuncusu İdris Yamantürk” Konferans Merkezi’nde gerçekleştirildi. İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Bir’in verdiği “Saatçi Meyer ve Ailesi, Ezanî Zamanı Gösteren Saat” isimli seminer katılımcıları tarihî bir zaman yolculuğuna çıkardı.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Bir, Osmanlı döneminde çok sık kullanılan ezanî saatlerin günlük hayatın bir parçası olarak Müslümanların namaz için camiye gidişlerinde mühim bir rol oynadığını belirtti. Kanuni Sultan Süleyman, 3. Murat, 2. Abdülhamit gibi padişahlara diğer devletlerden çok kıymetli saatlerin hediye getirildiğini resim ve belgeleriyle anlatan Prof. Bir, yanında getirdiği orijinal saatleri de izleyicilere gösterdi. Saatlerden bir tanesi seminer boyunca zaman zaman öterek izleyicileri keyiflendirdi.

Prof. Bir’in verdiği bilgilere göre Osmanlının son döneminde padişah 2. Abdülhamit’in Almanya Kralı 2. Wilhelm’den saray saatlerini tamir etmesi için daimi bir ustanın talebi üzerine Meyer ailesinden iyi bir ustanın İstanbul’a gönderilmesinin ardından aileden üç kuşak, Osmanlı topraklarında saat tamiri ve imalatı üzerine çalışmıştır. Ailenin saatçilikle uğraşan son ferdi de 1981 yılında vefat edince İstanbul’daki meşhur Meyer saat firması da faaliyetine son verdi. Meyer ailesi özellikle Müslümanların kullandığı ezanî saatle batılıların kullandığı günümüz saati arasında ilişkiyi imal ettiği saatlere yansıtarak her iki saatin Osmanlıda kullanılabilmesine imkân sağladı. Meyer ailesi çok iyi matematik ve astronomi bilmemesine rağmen bu saatleri tasarlayabilmeleri onların ustalığını ortaya koyuyor. Saatlerin matematik temelleri Prof. Bir tarafından izleyicilere detaylı olarak aktarıldı.

Prof. Bir, Osmanlı döneminde her büyük caminin avlusunda mutlaka hesap ve astronomiden anlayan bir muvakkitin bulunduğunu ve zaman ayarıyla görevlendirildiklerini belirtti. Ezanî saatin 12’yi gösterdiği anda saraydan top atılarak bütün ahaliye zaman ayarlamaları için imkân tanındığını da sözlerine ekledi.

Ömer AKYOL / İSTANBUL

23.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Adalette çifte standart olmaz

  Kemalizm cevap veremedi

  Yeni Asya’nın çalışmaları çok önemli

  Hedef suskun toplum

  Oktay Ekşi: TCK’da can yakacak çok madde var

  Erdoğan: Artan borç özel sektörün

  Külliyata tanıtım

  Kıbrıs’ta mabed anlaşması

  Yalçındağ: 2006’da reformlar duraksadı

  Can Dündar ifade verdi

  Samast apandisit ameliyatı oldu

  Yeni yılın ilk MGK’sı bugün

  Kızılay ve Yeşilay işbirliği yapacak

  “250 bin şehit için 250 bin hatim”

  Kilis’te patlama: 1 öğrenci öldü, 7 kişi yaralandı

  Ürküten silâhlanma yarışı

  ‘SİLÂH ALMA ELİNE, ALTIN TAK GELİNE’

  Betona standart gelecek

  Köylüye yangın eğitimi

  Okullarda şiddetin panzehiri sevgi

  Yüzme havuzu gibi altgeçit

  Kimliğini çaldırdı, dünyası karardı

  Osmanlı’nın ezanî saatleri

  İngiltere prensi cami gezdi, Kur’ân dinledi

  Iğdır’da Kur’ân kursu açıldı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004