Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kötü muamele görüyorlar

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Innocenti Araştırma Merkezi, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) üye 21 ülkede çocukların ve gençlerin hayat standardının ölçüldüğü araştırmanın raporunu yayınladı. Rapora göre OECD ülkelerinde günde 15 yaşın altında 3 bin 500 çocuk ilgisizlik ve kötü muamele sebebiyle ölüyor. Trafik kazası, boğulma, yangın, zehirlenme, düşme gibi sebeplerle de yılda ortalama 20 bin çocuk hayatını kaybediyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Innocenti Araştırma Merkezi, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) üye ülkeler arasında en zengin 21 ülkede çocukların ve gençlerin hayat standardının ölçüldüğü araştırmanın raporunu yayınladı.

Rapora göre OECD ülkelerinde günde 15 yaşın altında 3 bin 500 çocuk kötü muamele sebebiyle ölüyor. Trafik kazası, boğulma, yangın, zehirlenme, düşme gibi sebeplerle ise yılda ortalama 20 bin çocuk hayatını kaybediyor.

Çocukların refah seviyesi göz önünde bulundurulduğunda 21 kalkınmış ülke arasında Hollanda, İsveç, Danimarka başı çekerken, İngiltere ve ABD ise son iki sıradaki ülke. Kuzey Avrupa ülkeleri listenin ilk yarısında çoğunlukta. Araştırma kapsamında bu ülkelerde 2000-2003 yılları arasında altı kategoride 40 farklı unsur dikkate alındı. Bu kategoriler; “çocukların maddî refahı”, “aile ve akranlarıyla ilişkileri”, “sağlık ve güvenlik”, “eğitim”, “davranış ve riskler” ve “çocukların kendilerini nasıl algıladıkları”. Yetkililer, bu kriterlerden hiçbirinin tek başına bir çocuğun refah seviyesinin ölçütü olamayacağına dikkat çekiyor. UNICEF, çocukların temel ihtiyaçlarının genel olarak karşılandığını ancak raporun bütün kalkınmış ülkelerin aşmaları gereken zayıflıkları olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

RAPORDAN BAZI BİLGİLER

Eğitim: Belçika ve Kanada çocukların eğitim refahı sıralamasında ilk iki sıradaki ülke. Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekiz ise bu sıralamada sonda yer alıyor. Araştırma okulu terk eden çocuk ve gençlerin ciddî bir dışlanma ve ötekileştirilme riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyor.

Aile ve akran ilişkileri: Çocukların ortalama yüzde 80’i anne ve babasıyla birlikte yaşıyor. İstatistikler, boşanmış çiftlerin çocuklarının veya üvey çocukların okul bırakma, sağlık gibi konularda daha çok risk taşıdığını gösteriyor. Yaşıtlarının “nazik ve yardımsever” olduğunu düşünen çocukların oranı yüzde 50 ve yüzde 80 arasında değişiyor.

Davranış ve riskler: En az haftada bir kez sigara içen 11-15 yaş arası çocukların oranı yüzde 6 (Yunanistan) ile yüzde 16 (Almanya) arasında değişiyor.

Çocukların kendilerine dair algılamaları: Bütün ülkelerde 11-15 yaş arası çocukların hayat memnuniyetinin giderek düştüğü belirtiliyor.

/ FLORANSA

17.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Çicek: Terörün arkasında büyük devletler var

  Kötü muamele görüyorlar

  Gönül: Savunma harcamalarımızı kısıtlamayacağız

  Babacan: AB bizden tarih beklemesin

  İşgale karşı kampanya

  2006’da düşünce yine yargılandı

  Ağar: Siparişle, yeni iş adamları türetiliyor

  Tam üyeliğe, tam destek

  İran Meclis Başkanı geliyor

  Yüksekova’da işyerleri dün de açılmadı

  Araştırma Komisyonu şiddet anketi yapacak

  Afet Bilgi Sistemi” bu yıl devreye giriyor

  Acarkent’te ihtiyati tedbir talebine mahkemeden ret

  Gençlerin özürlüye bakışı değişiyor

  Ruh sağlığının ilâcı, aile

  Mehter ekibi, İtalya’da gönülleri fethetti

  Kurslara ilgi büyük

  Koca köyde tek başına

  Küresel ısınma ‘imtihan’ı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004