Deprem, heyelan, çığ, kaya düşmesi gibi tüm tehlike ve riskleri ortaya koyan “Afet Bilgi Sistemi” bu yıl devreye girecek. Afet bilgi sistemi ile Türkiye’nin tamamına dönük bütün afet verileri, sanal ortamdan öğrenilebilecek.
Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı Afet Bilgi Sistemi, Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde bu güne kadar olmuş ve bundan sonra olması muhtemel afetlerle ilgili bütün bilgileri içerecek. Buna göre, coğrafi bilgi sistemi ve uzaktan algılama tekniklerinden faydalanılarak elde edilen veriler, deprem gözlem istasyonlarının verileri ile ilgili çeşitli kurum ve kuruluşlardan toplanmış istatistiki veriler, heyelan, su taşkınları, çığ, kaya düşmesi etütleri sayısal ortama aktarılacak.
Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün halen üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü Türkiye’nin deprem ve heyelan haritaları da tamamlandıktan sonra sisteme eklenecek.
2006 yılının son aylarında ihalesi yapılan, donanım ve yazılım çalışmaları son aşamaya gelen ve toplam 3 milyon YTL’ye mal olan Afet Bilgi Sistemi, 2007 yılının ortalarında faaliyete geçecek. Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz, sistem ile vatandaşların, oturduğu yerin bile afet riskini öğrenebileceğini, ayrıca sistemin bütün illerin acil yardım planları ve yapılacak imar planları için yararlı olacağını ifade etti.
|