Prof. Dr. Mahmut Çoker, “İzmir’de yapılan bir çalışmada, 2 ile 6 yaş arası 3 bin 114 çocuğun yüzde 4.7’sinin, 6 ile 10 yaş arası 4 bin 469 çocuğun yüzde 9.1’inin, 10.5 ile 15.5 yaş arası 4 bin 235 ergenin ise yüzde 9.5’nin obez olduğu saptanmıştır.” dedi.
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Çoker, çocukluk ve ergenlik çağında obezitenin (aşırı şişmanlık) giderek arttığını belirtti.
EÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı, Ege Obez Hasta Derneği, Ege Diyabetle Yaşamı Kolaylaştırma Derneği ve Ege Osteoporozlu Hasta Derneği işbirliğiyle düzenlenen 4. Halk Kongresi’nde “Çocukluk Çağı Obezitesi” konusunda bilgi veren Prof. Dr. Çoker, obeziteyle mücadelenin uzun zaman alması ve yeni bir hayat tarzının oluşturulması esas olduğundan, psikolojik desteğin rolünün çok önemli olduğunu söyledi. Obezite tedavisinde diyetin ayrı bir yer tuttuğunu açıklayan Çoker, “Öncelikle hastanın uyguladığı beslenme modeli ayrıntılı olarak öğrenilerek besin tüketimi hesaplanır. Alınan fazla kalori tesbit edildikten sonra yeni diyet modeli çocuk-ergene, anne ve babaya, birlikte oldukları aile büyüklerine ayrıntılı olarak açıklanır. Temel amacın büyümeyi engellemeyecek, dengeli ve günlük ihtiyaçları karşılayan bir model olduğu bilinmelidir. Besin tüketimi konusunda hasta ve ailenin yanlış bildirimde bulunması, aile fertlerinin tamamının uygulamayı kabullenmemesi ve çalışan anne çocuklarının beslenmesini sağlayan grubun konuya katılmaması uygulamadaki zorluklardır.” şeklinde konuştu.
|