AKP iktidarının ilk yıllarında demokrasi alanında attığı adımların asker ve polisten gelen tepki sebebiyle durduğu ve böylece geriye gidişin yaşandığı ileri sürüldü.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından yapılan değerlendirmede, hükümetin ifade özgürlüğü alanında attığı adımların özellikle Aralık 2004’ten itibaren sekteye uğradığı ifade edildi. Değerlendirmede, “Silâhlı çatışmaların artması, asker ve polislerin yanısıra sivil bazı çevrelerin ‘bu kadar özgürlüğün Türkiye’ye fazla geldiği’ tepkilerinden hareket eden hükümet, ifade özgürlüğü alanında atılan adımları geri götürecek düzenlemeleri TBMM gündemine getirdi” görüşlerine yer verildi. Hükümetin düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engelleri 301. madde tartışmalarına indirgediğinin belirtildiği değerlendirmede, “Hükümet ve yasa yapıcılar düşünceyi ifade özgürlüğünü sadece TCK’nın 301. maddesi ile sınırlı tutarak geçiştirmeye, unutturmaya çalışmaktadır. Bu, geçtiğimiz dönemde yetkililerin ağzından ‘TCK’nın 301. maddesinden hüküm giyen kimse olmadığı’ açıklamasında olduğu gibi bugün de kendini 301. maddede yapılacak değişiklikler için bazı kuruluşları bir araya getirerek, yeni bir metin hazırlamalarını istemek şeklinde kendini göstermektedir” denildi.
AKP iktidarının, insan hakları alanında gerekli kararlılığı göstermediğinin açıklandığı değerlendirmede, Türkiye’de düşünceyi ifade özgürlüğünün sağlanabilmesi için tek tek maddelerin değiştirilmesinin yetmeyeceğine dikkat çekildi.
|