TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, haftalık Businessweek Türkiye dergisinin son sayısına “Türkiye’nin hedefi yok” sözleriyle kapak oldu. Hisarcıklıoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın aynı dergiye verdiği özel röportajda “AB’ye girmenin nihaî amaç olmadığını, asıl önemli olanın AB standartlarında bir ekonomi ve toplum meydana getirmek olduğu”nu belirtertti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Haftalık Businesweek Türkiye Dergisi’nin son sayısına ‘’Türkiye’nin hedefi yok’’ sözleriyle kapak oldu. Bu haftaki Businesweek Türkiye Dergisi, Hisarcıklıoğlu’na fotoğraflarla birlikte 7 sayfa ayırdı. Serdar Turan ile Mithat Bereket tarafından hazırlanan kapak konusunda, Hisarcıklıoğlu ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve bazı anekdotlarını aktardı.
Hisarcıklıoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakerici Ali Babacan’ın Businesweek Türkiye’ye verdiği özel röportajda ‘’AB’ye girmenin nihai amaç olmadığı, asıl önemli olanın AB standartlarında bir ekonomi ve toplum yaratmak olduğu’’nun altını çizerek ‘’yapılacaklar belli. Gerekirse bunları biz kendimiz yaparız’’ sözlerini de şöyle değerlendirdi: “(Bunu Ankara kriteri yaparız, İstanbul kriteri yaparız) demek bir şey ifade etmez. Somut bir yol haritası belirlemek lâzım. Yeni bir programa ihtiyaç var. Yapılması gerekenleri zaten herkes biliyor. Bunlara da kimsenin itirazı yok. Ne zaman yapılacak, kimle yapılacak bunları bilmek önemli. Kemal Derviş programı makro anlamda bir toparlanma sağladı. Eskiden sadece bütçe açık vermesin diye bakıyorduk, bugün bütçenin kalitesine bakıyoruz. Ama o programdan sonra bir program ortaya koyulmadı. Yani Türkiye’nin bir hedefi ve bu hedefe götürecek belli bir stratejisi yok. Strateji yoksa rotanız yok demektir. O zaman rüzgârın önünde savrulursunuz. Mayıs, Haziran’da olduğu gibi.’’
Hisarcıklıoğlu, dergide yine Devlet Bakanı Başmüzakereci Ali Babacan’ın ‘’İş dünyasının bilmediği şeyleri biliyoruz’’ ifadesini de eleştirirken, ‘’Bilginin rahatça herkese ulaştığı, herkesçe paylaşıldığı bir çağdayız. İş dünyası her şeyi bilecek ki güvenle iş yapsın, yatırım kararı alsın. İş dünyasının bilmediği şeyleri biliyoruz demek, piyasaların zihnini karartır. Kafa karışıklığı kötü...
‘Ben bir şeyler biliyorum her şey iyi olacak...’ Yok artık böyle bir şey’’ dedi.
Yabancı bankaların, yerli bankalarda pay sahibi olmalarına ilişkinde değerlendirmede bulunan Hisarcıklıoğlu, bu konuda bir strateji eksikliği bulunduğunu söyledi. Bu uygulama başlamadan yabancı bankaların yerli bankalardan yüzde kaç oranında pay alabileceklerinin önceden belirlenmesi gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, bankacılıkta yabancı sermayenin mutlaka belli bir oranının olması gerektiğini bildirdi.
HÜKÜMET EKONOMİ EKSENİNDEN KOPMASIN
Dergide, Türk girişimcilerinin başarı öyküleri ve potansiyelinden söz eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’in hedeflerini belirleyemediği, hedefleriyle uyumlu yol haritasını belirleyemediği sürece bu büyük potansiyeli yeterince değerlendirememe riski ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Toplumdaki eksiklik hissinin kaynağının da bu olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin ihtiyacı olanın makro ekonomideki kazanımları korurken, bu kez reel sektörün önünü açmaya yönelik yeni bir iktisadi program olduğunu bildirdi. ‘’TOBB’un 2007’nin kayıp yıl’’ olması ile ‘’kamplaşma’’ risklerinden koktuğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bugün siyasetin değil ekonominin konuşulması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, yine insanların kamplaştıkça ‘’nasıl para kazanacakları’’ sorusu yerine ‘’kim Başbakan, kim Cumhurbaşkanı olsun’’ diye düşünmeye başladığını belirterek, oysa hükümet ile Meclis’in ekonominin ekseninden kopmaması gerektiğini kaydetti.
|