Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bütün gıda maddelerinin (protein, yağ, karbonhidrat, mineral, vitamin) ihtiyaç duyulan miktarda alınmasıdır. Bunun sağlanması için de besin kaynaklarının iyi bilinmesi ve belli oranda tüketilmesidir. Ancak, şunu da bilmek gerekir ki bütün gıda maddeleri arasındaki dengenin her yemekte veya her gün sağlanması mümkün değildir. Fakat, bu dengenin her hafta veya en azından iki haftada bir sağlanması gerekir. Yani, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel gıda maddelerinin iki haftalık bir süre içinde mutlaka alınması gerekir.
Gıda maddeleri ve tüketim sıklığı aşağıdaki şekilde olmalı:
1- Et, et ürünleri ve balık
*Mümkün olduğu kadar etlerin yağsız olanları tercih edilmelidir.
*Salam, sosis, sucuk, sakatat gibi et ürünleri daha az tüketilmelidir.
*Balık ve derisi alınmış tavuk ve hindi etinin tüketimi daha fazla olmalıdır.
*Kızarmış et yerine haşlanmış et tercih edilmelidir.
*Mineral bakımından zengin olduğu için et suyu ihmal edilmemelidir.
*Kabuklu deniz hayvanlarının tüketimi tercih edilmemelidir.
2- Süt, süt ürünleri ve mayonez
*Az yağlı olanları tercih edilmeli.
*Kaymak, krema, krem peynir ve diğer yağlı peynirden uzak durulmalıdır. Ancak, iki yaşın altındaki çocuklara tam yağlı olanları verilmelidir.
*Mayonez tüketimi asgariye indirilmeli ve hafif yağlı veya tam yağsız olanları tercih edilmelidir.
3- Yağlı ve şekerli yiyecekler, tatlılar
*Bunlar mümkün olduğu kadar az tüketilmelidir.
*Hayvansal yağlar (iç yağı) ve tereyağı yerine zeytinyağı,diğer bitkisel yağlar ( ayçiçeği, mısırözü, soya, susam) ve balık yağı tercih edilmelidir.
4- Ekmek, makarna, erişte diğer tahıllar ve
tahıl ürünleri, baklagiller ve patates
*Hepsinden tüketmeye çalışmalı ve bol lifli olanları tercih edilmelidir.
*Patatesin haşlanmış olanları tercih edilmeli.
5- Meyve ve sebzeler
*Her çeşidinden ve istenildiği kadar tüketilmelidir.
|