İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği MAZLUMDER, 2006 İnsan Hakları Dünya Raporu’nu açıkladı. MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ercan, bu yıl rapora Türkiye’yi de dahil ettiklerini ifade ederken, raporda da, “2006 bize dünyanın merhamete, hakka ve adalete olan ihtiyacını bir kez daha gösterdi” ifadeleri vurgulandı.
MAZLUMDER 2006 Dünya İnsan Hakları Raporu, derneğin İstanbul şubesinde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. Toplantıda rapor hakkında bilgi veren MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ercan, dünyanın birçok yerinde geçtiğimiz yıl yine çok fazla insan hakkı ihlali yaşandığını ifade ederek, özellikle kronik hale gelen Filistin sorununun sıcaklığını koruduğunu söyledi. Irak’ta da 2006 yılında, devam eden işgalin yanısıra ülkenin petrol kaynaklarının uluslararası şirketlere kiralanması gibi gelişmelerin olduğunu hatırlatan Ercan, Şiilerin türbelerinin bombalanmasının arkasından da etnik ve mezhebi gerginliklerin tırmandığına dikkat çekti. Ercan, bazı ülkelerin istihbarat örgütlerinin ve onlarla birlikte çalışan yerel grupların etkili olduğu etnik çatışmalar karşısında özellikle İran ve Türkiye’ye önemli görevler düştüğünü söyledi.
Çeçenistan’da, Orta Asya ülkelerinde yine insan hakları ihlalleri ve krizler yaşandığını anlatan Ercan, Çin’in de Doğu Türkistan’da insanların düşünce ve ifade özgürlükleriyle birlikte din özgürlüğünü de ciddi anlamda kısıtladığını hatırlattı. Ercan, Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir’in de haksız cezalara maruz kaldığını ve ülkesine geri döndüğünde akıbetinin ne olacağının bilinmediğini söylerken, MAZLUMDER İnsan Hakları Gecesi’ne de ödül alamak üzere davet edildiği halde vize alamadığı için gelemediğini belirtti.
Dünya Raporu’na bu yıl ilk olarak ekledikleri Türkiye’den de 2006 yılı hak ihlallerine örnekler veren Ercan, “Yasalarda birçok iyileştirme yapıldı ama yine de eksiklikler sözkonusu” dedi. Yaşam hakkı konusunda ihlallerin devam ettiğini, işkenceyle sınırlı da olsa karşılaşıldığını belirten Ercan, cezaevlerinin ise iyileştirmenin en az olduğu yerler arasında bulunduğunu söyledi.
YENİ ASYA UZUN YILLARDIR MUHATAP
Türkiye’deki hak ihlallerine sebep olan noktalardan birinin de 301. madde olduğuna değinen Ercan, “Hrant Dink, Elif Şafak, Orhan Pamuk davalarıyla gündeme oturdu 301. madde. Ama aslında özellikle Yeni Asya uzun yıllardır bu tür davalara çokça muhatap olan bir gazete. Vakit Gazetesi de. Bu gazetelerin yüzleri bulan mahkemeleri oluyor. Bir seçmeciliğin olduğunu düşündürtecek kadar” diye konuştu.
Söz konusu maddeyle ilgili Başbakanın çağrısı gereğince bir yasa çalışması yapacaklarını belirten Ercan, “301 kalksa da yerine konulmaya elverişli madde bulunacaktır. Yargı en geniş anlamda hak ve özgürlükleri sağlamalı, kendini devletin tarafı gibi görmemelidir” dedi.
MAZLUMDER İstanbul Şube Dış İlişkiler Koordinatörü Ayşe İrem Demiriz de raporda altı bölge halinde toplam yetmiş beş ülkeyi işlediklerini belirtti. Demiriz, 2003 yılından bu yana hazırlanan dünya raporunun Türkiye’de tek olduğunu ve insan hakları konusunda toplumu bilinçlendirmeyi amaçladığını da vurguladı.
|