Dokuz basın meslek örgütünü bir araya getiren G9'un dönem sözcüsü Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, 301'i birlikte çıkartan hükümet ve ana muhalefet partisi CHP'nin "baştaki beceriksizliklerini toparlayamadıklarını" söyledi.
Kamuoyunun tepkilerine rağmen 17 ay önce yeni Ceza Yasası'nın (TCK) yürürlüğe girmesiyle bugüne kadar 80'e yakın aydın, gazeteci, yazar, insan hakları savunucusu, sendikası ve sıradan vatandaşın yargılanmasına yol açan 301. madde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındı.
Hükümet ve CHP'nin yaklaşımlarını samimi bulmadıklarını ve "oyalama taktiği" olarak gördüklerini ifade eden Ercan İpekçi, hükümet ve muhalefet arasında 301. maddenin değiştirilmemesi konusunda "gizli görüş birliğinin sürdüğünü" savundu. Madde değişikliği kapsamında AKP ve CHP'nin endişelerinin artık seçimler olmadığını da söyleyen İpekçi, "Sadece nasıl işin içinden çıkacaklarını beceremiyorlar. Yapılması gereken kaldırmak ama onların tedirginlikleri 'kaldırılırsa boşluk olur mu' noktasında" diye konuştu.
301'le birlikte TCK'de değiştirilmesini veya kaldırılmasını bekledikleri 27 madde daha bulunduğunu açıklayan İpekçi, basın ve ifade özgürlüğü fiillerine karşı hapis cezalarının kaldırılmasını geçmişte ve halen talep ettiklerini bildirdi.
İpekçi, TCK değişikliği sırasında cezalara dayanak yapılan "Ermeni Soykırımı ve Kıbrıs'tan asker çekilmesi" gibi gerekçelerin Ceza Yasası'na yeni bir zihniyet olarak yerleştiğini ve 301'in de dahil olduğu sorunlara yol açtığını kaydetti.
ÇAYLIGİL: ZİHNİYET DEĞİŞMEDİKÇE
SORUN DEVAM EDER
Hukukçu Gülçin Çaylıgil ise daha önce de 141 ve 142. maddelerin yazarları ve çizerleri susturmak için kullanıldığını, bu maddelerin kaldırılmasından son Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) çıkarıldığını hatırlatarak, "Sorun 301'i kaldırmak değil, maddenin nasıl uygulanacağını bilmek. 142, 142 ve 163 varken 159 ve 312. maddelerin işlerliği çok azdı. Ne zamanki bu ilk üç madde kaldırıldı, bunların yerine çıkarılan TMK, 159 ve 312 daha fazla uygulanır oldu" diye konuştu.
"301'i kaldırırsınız başka bir madde bulurlar" diyen Avukat Çaylıgil, Türkiye'de her konunun tartışılması gerektiğini, tabu olmaması gerektiğini söyledi. 301. maddenin kaldırılmasını isteyen Çaylıgil, bunun ötesinde sorunun bir zihniyet meselesi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bu bir zihniyet meselesidir. Yargıçlarımızın zihniyeti değişmedikçe, anayasal kurumların saygınlığını korumaya çalışırken eleştiri- aşağılama ayırımını yapamadıkça bu sorun devam edecektir. 301 gibi maddelerle ilgili sorun, zihniyetin de etkilediği uygulamayla ilgilidir. Kaldırılsın, değişsin ama yerine başka madde gelecektir. Oysa bu maddeyi doğru düzgün uygulasalar, eleştiri özgürlüğünü tanısalar, bu noktaya gelmezdik."
EMİNAĞAOĞLU: DÂVÂLAR
BASKIYLA AÇILIYOR
Hukukçu Çaylıgil'in vurguladığı "yargı uygulaması" sorununa, Dink'in Türklüğe hakaret etmediği görüşünü Yargıtay'a kabul ettiremeyen Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu bir makalesinde işaret ediyor. Milliyet gazetesinin haberine göre Eminağaoğlu, bir hukuk sitesinde çıkan makalesinde, 301. maddenin hukuksal boyutuyla uygulanmadığını, dâvâların baskı sonucu açıldığını, kamuoyunun da gerçekte nelerin dâvâ konusu olduğunu bilmediğini açıkladı. Eminağaoğlu, varlığını gerekli gördüğü 301. maddeyle ilgili sorunun uygulamadan kaynaklandığını savundu.
|