Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Türkiye’de ulusal bir eğitim politikasının bulunmadığını ifade ederek, ‘’Türkiye’deki eğitim sistemi ne İsa’ya yarıyor, ne Musa’ya’’ dedi.
Çağlayan, Ankaralı Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ASAD) açılışını yaptı. Çağlayan, açılışta yaptığı konuşmada, sanayide nitelikli eleman sıkıntısının bulunduğunu belirterek, sanayicinin borç alamayacağı tek şeyin nitelikli eleman olduğunu söyledi.
Türkiye’de bu sıkıntıların yaşanmasının nedeninin eğitim sistemi olduğunu kaydeden Çağlayan, Türkiye’de yüzde 65-70 oranında düz lise, yüzde 30 oranında meslek lisesi mezunu olduğunu söyledi. Çağlayan, Türkiye’de ne mesleki eğitimde ne de üniversite eğitiminde bir politika bulunmadığını ifade ederek, halen tekstil mühendisleri yetiştirildiğini, ancak bir 5 sene sonra ülkenin tekstil mühendisine ihtiyacı kalmayacağını anlattı. Mimarların kuaförlük, ziraat mühendislerinin çaycılık yaptığını anlatan Çağlayan, bir öğrencinin üniversiteye girip, mezun oluşuna dek maliyetinin 50 bin dolar olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti:
‘’Anne baba 50 bin dolar verecek, çocuğu üniversiteye sokacak, çocuk bitirecek, iş bulamayacak, bundan sonra psikolojik tedavi görmeye başlayacak, böyle bir sistem var mı? 50 bin dolar veriyim, çocuğumu okutayım sonra da çocuğumu psikopat yapayım, psikopat yapmak için para vermeye gerek yok. Yazık, 20-23 yaşında kendini karamsarlığa iten çeşitli problemleri olan gençlerimiz var.’’
Türkiye’nin üniversite mezunlarına da ihtiyacı olduğunu, ancak herkesin üniversite mezunu olmasına gerek olmadığına işaret eden Çağlayan, mesleki eğitimin önemine dikkat çekti. Çağlayan, mesleki eğitimde de önemli olanın sanayi ile entegrasyon olduğunu kaydederek, ‘’Mesleki eğitimin kalitesini ve sistemini değiştirmemiz lazım’’ dedi.
Çağlayan, Türkiye’de YÖK’ün mutlaka üniversite bölümlerini ve eğitim sistemini sanayiye göre tespit etmesi gerektiğini belirtti.
|