“Hükümetin her bir şeyi değiştirmesi için bu tür cinayetlerin yaşanmasını bekleyeceksek işimiz çok zor demektir” diyen Prof. Dr. Ahmet İnsel, şu anda bile hükümetin 301’i değiştirme yönünde bir girişiminin bulunmadığını ifade ederken, gazeteci Ragıp Duran milliyetçi dalganın önüne geçmek için 301’den başka maddelerde de düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Duran, “Yapılacaklar genel bir demokratikleşmeye ve milliyetçilikten uzaklaşmaya hizmet edebilirse bir anlamı olur” dedi.
Hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesisinden açılan dava sürecinde linç girimlerine maruz kalan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in bu gerginliğin ardından katlmedilmesi dikkatleri yeniden 301 sorunununa çevirdi.
Onbinlerce kişinin Hrant Dink’i son yolculuğuna uğurladığı törene katılanlar, 301. maddesinin tamamen kaldırılması ya da değiştirilmesine sıcak baktığını söyleyen Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın mesajına sevinemiyor. Dink’in ailesi ile Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan’ı taziye ziyaretinde bulunan Meclis Başkanı, çıkışta “Dink’in yargılandığı 301. maddenin kaldırılması için bir adım atmayı planlıyor musunuz?” sorusuna cevap verirken, “301’in tamamen kaldırılması ya da tamamen değiştirilmesi söz konusu olabilir. Biz şahsen buna sıcak bakarız” demişti.
Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İnsel, müzisyen Onur Akın, gazeteciler Ragıp Duran ve Gunnar Köhne, hukukçular Tora Pekin ve Sezgin Tanrıkulu, yayıncı Levent Cinemre ve mühendis Yurdagül Baybekman’a, Arınç’ın mesajını değerlendirdiler.
İnsel: Her değişiklik
için cinayet mi lâzım
Ahmet İnsel, 301’i değiştirmek veya kaldırmak yetkisinin Arınç değil hükümette olduğunu belirtti. Hükümetin bu yönde bir girişimde bulunmadığına dikkat çeken İnsel, herkesin “Hükümetin her bir şeyi değiştirmek için bu tür cinayetlerin yaşanmasını bekleyeceksek işimiz çok zor demektir” konusunda hemfikir olduğunu söyledi.
Akın: Mutlaka bir diyet ve bedel ödettiriyorlar
Müzisyen Onur Akın da, 301. maddenin kaldırılması halinde, bunun “Türkiye’nin en önemli mihenk taşını yok edildikten sonra” gerçekleşmiş olacağını ifade ederek “Sonuçta bir anlamda başarıya da ulaşmış oldular. En önemli aydınlarımızı ortadan kaldırıldıktan sonra böyle bir adım atıyorlar” diye konuştu.
F Tipi cezaevlerindeki hayat şartlarını protesto etmek için uzun süredir ölüm orucunu sürdüren avukat Behiç Aşçı örneğini veren Akın, “Aşçı eski haline dönemeyeceği bir aşamaya geldikten sonra Bakanlık adım atıyor. Mutlaka bir diyet ve bedel ödettiriyorlar” diyerek yetkilileri eleştirdi.
Duran: Milliyetçilikten uzaklaşma için 301 yetmez
Gazeteci Ragıp Duran ise, milliyetçi dalgasının önüne geçmek için 301’den başka maddelerde de düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Duran, “Genel bir demokratikleşme ve milliyetçilikten uzaklaşmaya hizmet edebilirse bir anlamı olur” dedi.
Köhne: Seçim öncesi 301 değişmez
Uzunca bir süre sadece 301. madde konusunda haber yaptığını açıklayan Alman gazeteci Gunnar Köhne, seçim öncesinde bu maddenin kaldırılmasına kesinlikle inanmadığını bildirdi. Köhne, “İki senedir ‘gerekirse değiştirilir’ diyorlar. Değiştirilmesi gerektiğini hala anlamadılar mı?” diye konuştu.
Pekin: Hükümet 301’de yanıldı
Avukat Tora Pekin de, gazeteci Duran gibi, 301’in atılması gereken yüzlerce adım olduğunu ifade ederek, Arınç’ın açıklamasının zamanlamasını eleştirdi. Pekin, “Açıklamanın zamanlaması hükümetin hem ikiyüzlülüğünü hem de 301 konusunda şimdiye kadar yanıldığını gösteriyor” dedi.
Tanrıkulu: Vicdanlar rahatlatmaz
Diyarbakır Barosu Başkanı Sezginn Tanrıkulu ise, “301. maddenin sorumlusu bu hükümet. Yükselen milliyetçilik ve ırkçılıktan da bu hükümet ve bu meclis sorumludur. Bu kadar bedelden sonra değiştirilmesi vicdanları rahatlatmayacaktır. Bu parlamentodaki bileşenlerin bu maddeyi kaldırabileceğini düşünmüyorum” dedi.
Cinemre: Demokrasi mücadelesi 301 ile başlasın
301’in değiştirilmesinde çok geç kalındığını söylenen yayıncı Levent Cinemre de, Türkiye’de demokrasi mücadelesinin bu maddenin değiştirilmesiyle bitmeyeceğini ancak bununla başlaması gerektiğini açıkladı.
|