İlköğretim ve ortaöğretim okullarında okuyan öğrenciler yarın karne alacak. Yaklaşık 14 milyon öğrenci ile 600 bine yakın öğretmen, iki haftalık yarıyıl tatiline başlayacak. 2006-2007 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi, yarın sona eriyor.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sincan’daki Faruk Kadri Timurtaş İlköğretim Okulunda düzenlenecek törende, öğrencilerin karne heyecanını paylaşacak. Çelik, bu törenin ardından Çorum’a gidecek ve burada yapılacak karne dağıtım törenlerine katılacak. Öğrenciler bu yıl yeni düzenlenmiş bir karne alacaklar. Hem ilköğretim, hem de ortaöğretim karnelerine öğrencilerin önceki sınıflara ait notlarının da yer alacağı bir bölüm eklendi. Ancak önceki sınıflara ait notlar yetiştirilemediği için bu dönem verilecek karnelere yansıtılmayacak. Okullarda öğrencilerden ‘’karne parası’’ istenmeyecek. Milli Eğitim Bakanı Çelik, konuya ilişkin yayınladığı genelgede, öğrencilerden para alınmaması talimatı verdi.
İlköğretim okullarında okuyan yaklaşık 11 milyon öğrenciye, karneleriyle birlikte velilerine iletmek üzere birer mektup da verilecek. İlköğretim Genel Müdürlüğünce hazırlanan mektupta, yenilenen ders programları ve yeni uygulamalara ilişkin bilgilere yer verilerek, çocuklarının başarısı için velilere önerilerde bulunuluyor. Eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı, 12 Şubat 2007 Pazartesi günü başlayacak. 2006-2007 eğitim öğretim yılı 19 Haziran 2007 Salı sona erecek. Öğrenciler karnelerini aldıktan sonra 3 aylık yaz tatiline girecekler. Öğrenciler, 2006-2007 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısını, katılacakları sınavlar sebebiyle ilk yarıyıldan daha yoğun geçirecekler.
UZMANLARDAN VELİLERE KARNE UYARISI
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Voltan Acar, başarısızlıkları yüzünden çocuklarına yüklenmemeleri konusunda velileri uyararak, ‘’Başarısızlığın nedenini kendinizde de arayın’’ dedi.
Hiçbir anne babanın çocuğunun başarısız olmasını istemeyeceğini ifade eden Acar, ‘’Veliler olarak biraz da kendimize dönüp bakalım. Başarısızlığın nedenini kendimizde de arayalım’’ dedi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak da öğrenci karnelerinin anne-baba ve öğretmenlerce doğru okunması gerektiğini belirtti. Yeşilyaprak, karnenin, öğrencinin başarılı ya da başarısız olarak etkilenmesi gereken bir belge değil, öğrenciden beklenen bilgi ve beceri alanındaki yeterlilikleri ne derecede gösterdiğine ilişkin bir ara değerlendirme olduğunu ifade etti.
Bağımsız Eğitimciler Sendikası AR-GE Kurulu eğitim uzmanları, kırık karne vakalarının bir gelenek haline geldiği ülkemizde, her karne döneminde dayak, evden kaçma, intihar gibi birçok üzücü olayın yaşandığını belirterek, konuyla ilgili bir raporu hazırladı. Raporda, “Karne, çocuğun geleceğinde belirleyici tek ölçüt değil. Karne kırık olsa da, çocuğunuzu kırmayın. Kırık karne yalnızca öğrencinin değil aynı zamanda da anne babanındır” denildi.
|