Yapılan bir araştırma, Türkiye’de okullarda yaşanan şiddet ve taciz olaylarını televizyonların tetiklediğini ortaya çıkardı. Türkiye’nin 7 bölgesinde 7. ve 8. sınıflarda okuyan 1136 öğrenciyle yapılan anket sonucu, öğrencilerin yüzde 21’inin mafya, yüzde 12.7’sinin de aşk filmlerini seyrettiği belirlendi.
Bağımsız Eğitimciler Birliği Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Okullarda yaşanan şiddet, uyuşturucu kullanımı, sigara ve içki alışkanlığı gibi davranış ve tepki bozukluklarının altında zararlı televizyon programlarının etkisi görülmektedir” diye konuştu.
Avcı, sendikanın yönetim kurulu üyeleri ile birlikte gazetemizin Ankara Temsilcisi Mehmet Kara’yı ziyaretinde çocuklarda ve gençlerde artan şiddet olayları ile ilgili yapılması gerekenleri anlattı.
Son yıllarda toplumumuzun en önemli kanayan yarasının gençler arasında artan uyuşturucu kullanımı ve okullardaki şiddet olayları olduğuna dikkat çeken Avcı, bu konular ile mücadelede herkese büyük sorumluluklar düştüğünü söyledi. Geçen eğitim yılının son 1.5 ayı ile bu eğitim yılının ilk iki ayında 2 bin 474 şiddet olayına 9 bin 224 öğrencinin karıştığını, bu olayların dokuzunun ölümle sonuçlandığını, 40 öğretmen ve öğrencinin ise yaralandığını söyleyen Avcı, “Basına yansıyan uyuşturucu vak’aları ve şiddet olayları aysbergin yalnızca görünen kısmını oluşturmaktadır. Gerçekleşen birçok olay gerek ailenin ve çocuğun, gerekse okulun adının çıkmaması için üstü kapatılmaktadır” dedi.
Bu konuda en büyük görevin ailelere düştüğünü söyleyen Avcı, “Çocuklarımızı uyuşturucuya karşı önlemede en önemli kurum ailedir. Aileler evde sevgi ortamı oluşturmalı, çocuklarıyla yakından ilgilenmeli, onları zararlı alışkanlıklar hakkında bilgilendirmeli ve sorunlarını arkadaşça paylaşmalıdır. Çocuklarının arkadaşlarına ve çevresine dikkat etmelidirler. Okuldaki öğretmenleriyle sık sık görüşmeli, okul geliş gidiş saatlerini bilmeli ve kontrol etmelidirler” diye konuştu.
KAMERA VE POLİS, ÇÖZÜM DEĞİL
Acil çözüm teklifleri olarak, suç işlemeyi alışkanlık haline getiren öğrencilerin kayıtlarının açık liseye alınması tekliflerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Avcı, “Saldırgan davranışlar göstermeyi alışkanlık haline getiren, eğitime ve arkadaşlarına zarar veren bu çocuklarımızın spor, bilgisayar, güzel san’atlar faaliyetleri, tüm rehberlik hizmetleri, sosyal çalışmalar gibi çeşitli alanlara yönelmeleriyle bu öğrencilerde sağlıklı davranışları geliştirmeye çalışılmalıdır” dedi. Okul içinde özel güvenlik birimleri veya polis bulundurarak veya okullara kamera yerleştirilerek şiddeti önlemeye çalışmanın çözüm olmadığını söyleyen Avcı, çocukların internete karşı korunması gerektiğini vurguladı.
|