Kayseri’de bulunan 800 yıllık geçmişe sahip Gevher Nesibe Şifahiye ve Gıyasiye Medresesi, Erciyes Üniversitesi’nden alınarak Selçuklu Eserleri Müzesi’ne dönüştürülecek.
Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait tarihî medrese, 1982 yılında restorasyon şartıyla Erciyes Üniversitesi’ne (EÜ) tahsis edilmesine rağmen bu zamana kadar gerekli ödenek bulunamadığı için restorasyonu yapılmadı.
Tarihî medreseyi Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi’ne dönüştüren Erciyes Üniversitesi’nin 5’er yıllık süreyle tahsis sözleşmesi 4 kez yenilenmesine rağmen 20 yıllık süre içinde restorasyon şartını yerine getiremediği belirtildi. Medresenin bu sebeple de üniversiteden alınıp Selçuklu Eserleri Müzesi haline dönüştürüleceği belirtildi.
Restorasyon çalışmaları tamamlanamadığı için atıl bekleyen ve bazı bölümlerinde büyük tahribatlar meydana gelen tarihi medresenin üniversite ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında yaklaşık 5 yıldır devam eden bir sorun haline geldiğini aktaran Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tanyolaç, Büyükşehir Belediyesi, Rektörlük ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilerinin bulunacağı bir toplantı yapılarak medresenin Erciyes Üniversitesi’nden tamamen alınacağını söyledi. Tarihî eserleri bir kuruma verirken restorasyon şartı gözettiklerini kaydeden Tanyolaç, üniversitenin uzun yıllar boyunca ödenek bulamadığı için restorasyon çalışmasını yaptırmadığını ve artık eseri almak zorunda olduklarını açıkladı.
Medresenin üniversiteden alınmasının ardından kültür ve san’at hayatına katkı sağlaması amacıyla Selçuklu Eserleri Müzesi haline dönüştürüleceğini bildiren Tanyolaç, halka açık bir mekan olacağını ve isteyenlerin buradan yararlanabileceğini söyledi. Tanyolaç, Erciyes Üniversitesi’nin de gerektiği durumlarda medreseden faydalanabileceğini ifade etti. Selçuklu beylerinden 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1206 yılında kız kardeşi Gevher Nesibe Sultan adına yaptırılan Şifahiye ve Gıyasiye Medresesi, o dönemde hastahane ve tıp okulu olarak kullanılmıştı. İl merkezindeki Mimar Sinan Parkı içinde yer alan medresede bir de şifahane var. Tarihî medresede, akıl hastalarının su ile tedavi edildiği özel bir bölüm bulunuyor.
|