Miami Üniversitesi’nin Müslüman öğrencileri, her Cuma, Amerikalı 100 evsize sıcak yemek ve giysilerin yanı sıra umut dağıtıyor. Miami Herald gazetesinin, “Miami grubu sıcak aş ve umut dağıtıyor” başlıklı haberine göre, Miami-Dade ilçesinde hükümet konağı önündeki otoparka Cuma namazlarından sonra gelen öğrenciler, ilçedeki evsizler için umut oluyor.
Cuma günleri otoparkta öğrencilerin gelişini gözleyen Mike Holloway (39), “Onları seviyorum. Sizden daha az talihli olanları anlamak çok şey anlatıyor” diyor.
2006 sayımına göre 5 binden fazla kişinin sokaklarda yaşadığı Miami-Dade’de her Cuma çoğu erkek 100 civarında kişi öğrencilerin organize ettiği yardımlardan faydalanıyor. Tekerlekli sandalyeye nahkum Şeyh Eyüb Esedullah (49) da bir ay kadar önce evsiz kalmış. Hayırsever öğrencilerin kalması için bir yer bulduğu Esedullah, “İnsanların benimle bu şekilde ilgilenmesi çok hoş” diyor.
Yardım faaliyetlerinin merkezindeki Pakistan asıllı mühendislik öğrencisi Vecihe Akhtar (20), ‘Project Downtown’ adını verdikleri topluluğu 5 arkadaşıyla birlikte kurmuş. Öğrencilerin faaliyetlerine şahit olan Müslüman toplumun büyük destek verdiği topluluğun üye sayısı birkaç ay içinde 50’ye yükselmiş. Gazeteye açıklama yapan Akhtar, “Herkes bize gerçekten iyi davranıyor. Böyle olunca da şevkimiz artıyor” diyor.
Akhtar, evsizlere yardım etmeye Mart ayında ilk kez bir evsizle karşılaştıktan sonra karar vermiş. Annesi Ziynet Akhtar, önce kızını bu fikirden vazgeçirmeye çalışmış. “11 Eylül saldırılarından sonra insanlar Müslümanları anlamıyor. Bu yüzden kızıma sürekli şunu dedim: ‘Bunu yapma. Seni tutuklarlarsa, hapishaneden çıkarmaya yetecek param yok.” diyen anne Akhtar, kızı ve arkadaşlarının yaptıklarını görünce fikrini değiştirmiş.
İslâm’ın zekat emrini hatırlatan öğrencilerden Emir Abdülzahir ise, “Sadece inancımızın gereğini yapmaya çalışıyoruz” diyor.
Miami Üniversitesi’ndeki 15 bin öğrenciden yüzde 1 kadarını Müslümanlar oluşturuyor. Öğrencilerin ünü bölge sınırını aşmış. Florida’daki Atlantic University’de öğrenim gören Müslüman gençler de Project Downtown’u uygulamaya başlıyor.
Amerikan İslâm İlişkileri Konseyi (CAIR) yetkilisi Altaf Ali, “İnsanlar onları gördükçe, yaptıklarının kaynağı olan inançlarını merak etmeye başlıyor. İslâmda din değiştirmeye zorlamak yoktur. Biz, İslâmı yaşayarak gösteriyoruz” diyor.
|