Doğru Yol Partisi (DYP), bugün uygulanan programa alternatif bir “ekonomik program” hazırlığı içinde. “Aş, iş ve onurlu yaşam” hedefine dönük olarak yapılan çalışmalarla oluşturulan program taslağını okudum.
(1) Bir siyasi partimizin, seçim öncesi, ciddi bir ekonomik program hazırlayarak halktan bu programa dayalı olarak oy isteme politikası önemli bir gelişmedir. Muhalefetteki “programsız” partiler DYP’nin hazırlığından ders almalıdır.
(2) DYP’nin program taslağı, bugün uygulanan politikaların, AKP hükümeti programının alternatifinin olamayacağı konusundaki görüşlerin ne kadar yanlış olduğunu sergilemektedir.
DYP’nin program çalışmalarını, Genel Başkan Mehmet Ağar’ın Baş Ekonomik Danışmanı, eski Dünya Bankası ekonomistlerinden Dr. Tanju Yürükoğlu yönetiminde bir uzmanlar heyeti yürütüyor.
Programla cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023 yılı için bir Türkiye vizyonu ortaya konulmakta, sonra da bu vizyona erişebilmek için izlenecek politikalar, alınacak önlemler sıralanmaktadır.
Kamu reformu zorunlu
Ortaya konulan ekonomik ve sosyal dönüşümün başarısı, büyük ölçüde kurumların görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirmelerine bağlı olacağından, kadrolaşma sonucu zayıflayan kurumların sağlamlaştırılması ve çağdaşlaştırılması hedef alınmaktadır.
Kamu çalışanlarının ve politikacıların etik bakımdan uymaları gerekli ilkelerin, halka karşı sorumluluklarının üzerinde durulmaktadır. Türkiye’nin en önemli sorunu olan işsizliğe çözüm amacıyla üretimde rekabet gücünün artırılması hedef alınmakta, bunu sağlamak için de iç tasarrufların artışını sağlayacak yeni vergi, döviz kuru ve faiz politikaları ortaya konulmaktadır.
Vergi reformu ve yargı reformu yanında bürokratik engelleri azaltmayı ve girişimciliği geliştirmeyi hedef alan tedbirler de programda önem verilen konulardır.
Bakanlar Kurulu’nun küçültülmesi, başbakan, 2 başbakan yardımcısı, 13 bakandan ibaret 16 kişilik bir kurul oluşturulması öngörülmektedir.
Temel sorun işsizlik
Yeni bir sosyal güvenlik reformu, sağlık ve eğitim sisteminde reform da programda ele alınan konular arasında. Asgari ücret üzerindeki yüklerin nasıl azaltılacağı, işverene maliyetinin nasıl düşürüleceği, işçinin eline geçecek paranın nasıl artırılacağı programda yer alan tablolarda açıklanmaktadır.
Programda işsizliğin nasıl azaltılacağının açıklandığı ayrı bir bölüm var. Sonunda, alternatif bir “kaynaklar harcamalar” dengesi verilmekte ve böylece hedeflerin nasıl finanse edileceği gösterilmektedir.
Programın en çarpıcı yanı, DYP iktidar olduğunda ilk 100 günde, ilk 2 yılda, 3’üncü ve 6’ncı yıl arasında yapılacak işlerin açıklıkla belirlenmesi. Bir partinin, alternatif bir program, hem de doğru dürüst bir program hazırlığında olması, seçime böyle bir programla girme kararı alkışlanacak bir karardır.
Milliyet, 4.1.2007
|