ÖNCEKİ gün, bir iş adamı tanıdığım aradı;
- Hocam, Forbes Dergisi, Türkiye’nin en zengin 100 kişisini açıklamış. İlk 100’ün serveti 85 milyar dolarmış. Yukarıdan aşağı baktım; en zenginin serveti 3,5 milyar dolar, 100. sıradakinin serveti de 500 milyon dolar olarak belirtiliyor. Allah daha çok versin. Bu paralar bizim için, çok büyük rakamlar... Bir şeye dikkat ettiniz mi?
- Neye?
- Bunların çoğu, en çok vergi ödeyen 100 kişi arasında yeralmıyor. Öyle milyar dolar ya da 100 milyon dolar servetim yok ama ben yıllardır, en çok vergi ödeyenler listesinde yer alıyorum. Bir de bakıyorum, 500-600 milyon ya da daha fazla serveti gözükenler, en çok vergi ödeyenler listesinde yok. Bunu bana bir anlatır mısınız?
Telefonu kapattıktan sonra, internetten, bu yıl en çok gelir vergisi ödeyen 100 kişinin listesine bakıyorum.
Listenin birinci sırasında yer alan mükellef yani “Türkiye vergi rekortmeni” 10 milyon 320 bin YTL vergi ödemiş. İkinci 9 milyon 156 bin YTL, üçüncü de 6 milyon 955 bin YTL gelir vergisi ödemiş.
Listenin sonuna iniyorum; 100. sıradakinin ödediği vergi 980 bin YTL.
Evet... Türkiye’de en çok vergi ödeyenler listesinde, 100.sırada yer alan kişi, 980 bin YTL gelir vergisi ödemiş.
Vergi rekortmenleri listesini bir yana bırakıp, tekrar en zenginler listesine dönüyorum; o listede, 100. sıradaki en zenginin serveti 500 milyon dolar olarak belirtiliyor.
En zenginler listesinde, milyar doların üzerinde serveti gözüken 10 kişiye bakıyorum; dördünün vergi ödeyenler listesinde adları yok. Yani servetlerinin binde biri kadar vergi ödedikleri gözükmüyor!..
Masamın sol tarafına, “En çok vergi ödeyen 100 kişinin” listesini, sağ tarafına da “Türkiye’deki en zengin 100 kişinin” listesini koyuyorum. Ardından dikkatle inceliyorum; en zengin Türk’ün serveti 3,5 milyar dolar. 100. sıradakinin serveti de 500 milyon dolar. O da ne?
En zengin 100 kişiden, 73’ü, vergi rekortmenleri listesinde yok. Evet yanlış anlamadınız, sonuncusu 980 bin YTL’de biten, en çok vergi ödeyen 100 kişi arasında en zengin 100 kişiden 73’ü yer almıyor. Yani servetlerinin binde biri kadar vergi ödedikleri gözükmüyor. Bunların, son 5 yılda servetleri yüzmilyonlarca dolar artmış ancak ödedikleri vergi bir milyon dolar bile değil.
Sonra, Maliye’nin ilan ettiği “vergi rekortmenleri” listesinde yer alan, en çok vergi ödeyen 100 kişiye bakıyorum. Bunların da çoğu, “En zengin 100 Türk” arasında yer almıyor!..
Ülkemizde, gelir vergisi servet üzerinden alınmıyor. O nedenle, servetin belli bir oranında vergi ödenmesini beklemek doğru değil. Çok az kişi de listede gözükmek istemiyor. Faiz gelirleri de beyana tabi değil. Ayrıca, bazılarının serveti, ortak oldukları şirketteki, hisselerinin değerinden geliyor. Şirket, kar dağıtmayınca, gelir vergisi de ödemiyorlar.
Tamam ama birinci sıradaki zenginin 3,5 milyar dolar, 100. sıradaki zenginin ise 500 milyon dolar servetinin gözüktüğü bir ülkede, en zengin 100 kişiden, 73’ünün servetlerinin binde biri kadar vergi ödediğinin gözükmemesi de dikkati çekiyor. Ayrıca, bu servetin kaynağının sorulmasını engelleyen bir başka yasanın olması da son derece ilginç!..
Ne dersiniz, sizce de öyle değil mi?
Hürriyet, 4.1.2007
|