Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Kurban Bayramı öncesi vatandaşları kurban alırken standartlara uygun seçim yapmaları konusunda uyardı.
TSE Samsun İl Temsilcisi Erol Kaygı, kurbanlık alırken koyunlarda TS 384’e uygun toklu, şişek, öveç, marya ve koç, keçilerde TS 386’ya uygun çebiç, seis, gezdan, erkeç, anaç, kısır ve teke, sığırlarda ise TS 383’e uygun tosun, düve, boğa, inek ve öküz almaları konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Kaygı, “Standartlara göre kurbanlıkların kavram noktaları, adaleleri, butları, vücut çıkıntıları, boyun vücut bağlantıları, karın sarkma durumları sınıf özelliklerini belirlemektedir. Kurbanlık beslenme ve bakım sonrasında eriştiği et ile yağ tutma durumlarına göre, tam besili, besili, orta besili, az besili olmak üzere 4 dereceye ayrılıyor” dedi.
|