Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ecmel Erlat, sera gazları, aşırı tüketim, ormanların yok edilmesi, su kaynaklarının aşırı tüketimi ve kurutulmasının dünyanın ısınması, iklimlerin değişmesi’’ gibi ‘’acı sonu hazırladığını’’ bildirdi.
Ege Orman Vakfından (EOV) yapılan yazılı açıklamada, Konak Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlediklerini ‘’Dünyamız ısınıyor, iklimler değişiyor’’ konulu konferansa katılan Doç. Dr. Erlat’ın, vakıf üyelerini çevre konusunda bilgilendirdiği belirtildi.
Doç. Dr. Erlat, binlerce yıllık iklim dengesinin son 10 yılda ‘’insanlar tarafından’’ değiştirildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Sera gazları, aşırı tüketim, ormanların yok edilmesi, su kaynaklarının aşırı tüketimi ve kurutulması, bu acı sonu hazırladı. Önümüzde iklim mültecileri sorunu var. Su savaşları başladı bile. Ancak insanlar deprem gibi somut olayları algılıyorlar, bu tehlikeyi görmüyorlar. Başta Amerika olmak üzere Türkiye dahil pek çok ülke Kyoto Protokolünü izlemeli. 16 Şubat 2005’de yürürlüğe giren Kyoto Protokolü taraf ülkelere iklim sisteminin korunması adına hukuken bağlayıcı yükümlülükler getirmektedir. En kötümser senaryolara göre 2100 yılında, Türkiye’de denizler 88 santimetre yükselecek. Yeni ağaçlandırmalar yaparak sera gazlarını emecek yeni ormanlar kurmalıyız.’’
EOV Genel Müdürü Metin Gençol da konferans sonunda Doç.Dr. Erlat’a teşekkür ederek, medyadan vatandaşları bilinçlendirme, çevreye olan duyarlılığı artırma yolunda ‘’magazin haberlerinden daha fazla ilgi beklediklerini’’ ifade etti.
|