UNICEF Program Koordinatörü Lila Pieters, Türkiye’nin sorun yaşamadan çözüm üretmediğini, ancak son yıllarda özellikle sokak çocukları konusunda yapılan çalışmaları olumlu gördüklerini bildirdi.
Pieters, UNICEF ve SHÇEK tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘’Sokakta Çalışan Çocuklara Yönelik Hizmet Modeli’’ konulu toplantı için geldiği Mersin’de yaptığı açıklamada, UNİCEF olarak çocukların hayatının, büyümelerinin, psiko-sosyal ve bilişsel gelişimlerinin birbiriyle ilişkili ve birbirine bağımlı olduğunu duyurmak ve bu standartların yükseltilebilmesi konusunda projeler üretmeye çalıştıklarını söyledi. Pieters, UNICEF’in Türkiye’deki faaliyetlerine 1951 yılında başladığını ve bu dönem içinde ülke genelinde çocuklar ve sosyal hizmetler alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek, çözüm üretilmesi konusunda yardımcı olmaya gayret ettiklerini anlattı.
Türkiye’de sorun yaşamadan çözüm üretmeye gidilmediğini gözlemlediklerini ifade eden Pieters, şunları kaydetti:
‘’Malatya Çocuk Yuvasında yaşanan 0-6 yaş grubu çocuklara şiddet uygulanması haberleri gündeme gelene kadar bu konuda yeterli hassasiyeti göstermeyen yetkililer, gündeme gelmesiyle birlikte çok hızlı ve ciddi adımlar atmış, başarıyı yakalamıştı. Bu örnekte de olduğu gibi Türkiye genellikle sorun ortaya çıkınca çalışmalara başlıyor. Ama önemli olan sorunlar yaşanmadan önce önlemlerin alınmasıdır. Ancak Türkiye için çok sevindirici bir olay var. Bu, artık yetkililerin önlemlerin geliştirilmesi konusunda da zihniyetlerinin değişmesi ve bu konuda hareketlenmelerin ve canlanmaların yaşandığının görülmesidir.’’
Türkiye’nin azımsanmayacak ölçüde genç nüfusunun olduğunu ve bu konuda çalışmaların yapılmaya başlandığını ifade eden Pieters, plan ve projelerin de genç nüfus düşünülerek yapılmaya başlandığını söyledi.
|