Türkiye genelinde 14 bin 420 hektar alanı kapsayan 322 adet sahipli orman bulunduğunu bildiren Çevre ve Orman Bakanlığı, ‘’Acarlar İnşaat Taah. San ve Tic. A.Ş. aleyhine ihtiyati tedbir talepli Serdaroğlu Özel Ormanında tapuda kurulmuş olan kat irtifaklarının iptali ve kayıtlardan terkini talebi ile Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açıldığı ve davanın halen derdest olduğunu’’ duyurdu.
Çevre ve Orman Bakanlığı, Serdaroğlu Özel Ormanındaki yapılaşmaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Özel ormanların, 6831 sayılı Orman Kanununun 45-56. maddelerine göre işletilip, idare edildiğinin belirtildiği açıklamada, bu alanlarda yapılaşmanın, Orman Kanununun 17. maddesinin son fıkrasına göre izin alınarak 52. madde hükmüne göre yapıldığı ifade edildi.
Açıklamada, 1986 tarihli 3302 sayılı yasa ile Orman Kanunu’nun 52. maddesine özel ormanlarda yapılaşma imkanı sağlayan, ‘’Şehir, Kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerlerdeki özel orman alanlarında ifraz yapılmamak ve yatay alanın yüzde 6’sını geçmemek kaydıyla inşaat yapılabilir. İnşaatların yapılmasında orman alanlarının tabii vasıflarının korunmalarına özen gösterilir’’ fıkrasının eklendiği kaydedildi.
Daha sonra 52. maddenin tekrar değiştirildiği belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:
‘’Halen yürürlükte olan düzenleme ile madde, ‘Ekim ve dikim suretiyle meydana getirilen hususi ormanlar hariç, hususi ormanlar 500 hektardan küçük parçalar teşkil edecek şekilde parçalanıp başkalarına temlik ve mirasçılar arasında ifrazen taksim edilemez. Ancak, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerlerdeki hususi orman alanlarında bu kanunun 17. maddesine göre izin almak ve yatay alanın yüzde 6’sını geçmemek üzere imar planlamasına uygun inşaat yapılabilir. İnşaatların yapılmasında orman alanlarının tabii vasıflarının korunmasına özen gösterilir. Hususi ormanlar orman idaresince mahalli tapu idaresine bildirilir’ şeklini almıştır.’’
Türkiye genelinde 283 özel orman ve 49 hükmi şahsiyete haiz amme müesseselerine ait toplam 332 sahipli orman bulunduğu, sahipli ormanların toplam alanının 14 bin 420 hektar olduğu belirtilen açıklamada, Çevre ve Orman Bakanlığının, ‘’Serdaroğlu Özel Ormanında yaptığı iş ve işlemler’’ şöyle sıralandı:
‘’- Serdaroğlu Özel Ormanında Orman Kanununun değişen 52. maddesi gereğince ön izin talebinde bulunulması üzerine, Bakanlık 12 ay ön izin verdi. Talep üzerine ön izin süresi 4 ay daha uzatılmıştır.
Ön izin süresi içerisinde istenilen belgelerin tamamlandığı belirtilerek kesin izin talep edilmesi üzerine, Orman Genel Müdürlüğünün yazısı ile kesin izin talebi uygun görülmemiş ve daha sonra, 14.11.2002 tarih ve 10 sayılı olur ile Serdaroğlu Özel Ormanında verilen ön izin iptal edilmiştir.
BELEDİYENİN RUHSAT VERİŞİ
Şirket tarafından, Orman Bakanlığı aleyhine ‘’yapılaşma hakkının kullanılması konusunun tespiti için’’ Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde tespit istenmesi üzerine, bilirkişi heyeti tarafından düzenlenen raporda özetle ‘’Beykoz Belediyesince yapı ruhsatı verilmesinde bir sakınca bulunmadığı’’ belirtilmiştir.Bunun üzerine, Çevre ve Orman Bakanlığından izin alınmadan Beykoz Belediye Başkanlığınca 10.04.2003 tarihinde yapı ruhsatı verilmiş ve inşaatlar başlamıştır.
Ruhsata yasal itiraz süresi içinde itiraz edilmemiş, yapı ruhsatına zamanında itiraz etmeyen görevliler hakkında Şişli Asliye Ceza Mahkemesinde görevi kötüye kullanma ve ihmal suçlarından dolayı açılan dava halen derdesttir.
|