AB Komisyonu’nun eski mali işlerden sorumlu üyesi Michaele Schreyer, Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili olumsuz tartışmaların yapılmasının birliğin çıkarına olmadığına söyledi.
Schreyer, Siyasi Eğitim Merkezi (BPB) adlı dernek tarafından dün Almanya’nın başşehri Berlin’de düzenlenen bir seminerde yaptığı konuşmada Türkiye’nin AB üyeliği konusuna da değinerek, “Türkiye hakkında olumsuz tartışmalar yapılması AB’nin çıkarlarına aykırı. Batı’nın büyük ve önemli bir müttefiki olan Türkiye’nin başka yönlere gitmesi önlenmeli” dedi.
“Türkiye’deki demokratik güçlerin desteklenmesi ve olumsuz tartışmalarla kösteklenmemesi gerektiğini” ifade eden Schreyer, “üyelik perspektifiyle birlikte Türkiye’de takdire değer gelişmelerin yaşandığını ve bundan dönüşün olmadığını” kaydetti.
“AB üyeliğinin uzun bir süreç olduğuna” dikkati çeken Schreyer, “Ancak AB’ye yeni giren ülkelerin temsilcileri de Türkiye’ye üyelik perspektifi verilmesini desteklediler. ‘Bize bu perspektif verilmeseydi, acaba bize neler olurdu’ dediler” şeklinde konuştu.
Schreyer, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da “Türkiye’nin şimdiki tutumunu onaylamadığını, ancak AB’nin de bugüne kadar hep BM’nin arkasına gizlenerek sorunun çözümü için girişimde bulunmadığını” söyledi. “AB’nin, Kıbrıs Rum kesimi gibi bölünmüş bir üyesi, Türkiye’nin de bir üye adayı ülkesi olmasına rağmen birliğin Kıbrıs sorununun çözümü için girişimlerde bulunmamasının utanç verici olduğunu” ifade eden Schreyer, “bu konuda özellikle daha önce bölünmüş bir ülke olan Almanya’nın tecrübeleriyle girişimlerde bulunabileceğini” ifade etti.
|