İnsan Hakları Ortak Platformu temsilcileri, başta 301. madde olmak üzere ifade özgürlüğünün önündeki kısıtlamalar konusundaki endişelerini paylaşmak için Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ü ziyaret etti. Görüşmeleri sırasında, 301. maddenin değiştirilmesinin sorunu çözmeyeceğini, maddenin tümüyle kaldırılması dışında bir alternatifin yeterli olmayacağını söyleyen heyet, Gül’den destek bulamadı.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinin “Türkiye’de şartların uygun olmadığı” gerekçesiyle kaldırılmasının mümkün olmadığını söyledi. Yeni Asya’ya konuşan insan hakları temsilcileri, 301’deki değişikliğin yeni bir kısırdöngüye girmekten başka bir şey ifade etmeyeceğine dikkat çekti.
İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) kurucu örgütlerinin temsilcileri Türkiye’de başta TCK 301. madde olmak üzere ifade özgürlüğünün önündeki kısıtlamalar konusundaki kaygılarını paylaşmak için Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ü ziyaret etti. Dışişleri Konutunda gerçekleşen görüşmeye İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Uluslararası Af Örgütü temsilcileri katıldı. İHOP heyeti, Gül’e 301. maddenin değiştirilmesinin sorunu çözmeyeceğini, maddenin tümüyle kaldırılması dışında bir alternatifin yeterli olmayacağını söylediler.
Anayasa’da, yasalarda ve yönetmeliklerde 301. madde benzeri ifade özgürlüğünü engelleyen başka maddelerin olduğunu, bunlarla ilgili düzenlemelerin de yapılması gerektiğini ifade eden İHOP heyeti, Türkiye’deki genel insan hakları sorunlarına yönelik atılan adımlar, insan hakları savunucularına yönelik son dönemde açılan davalar ve sel felâketi sonrasında yardımların kısıtlanması ve engellemesi ile ilgili görüş ve uyarılarını iletti.
İHOP heyetinin görüşlerini genel anlamıyla desteklediğini ifade eden Dışişleri Bakanı Gül ise şiddete başvurulmadığı sürece ifadenin önünde hiçbir engelin kalmaması gerektiğini söyledi. TCK 301. maddesinin kaldırılması yönündeki istekleri “şartların oluşmadığı” düşüncesiyle mümkün olmadığını ifade eden Gül, Türkiye’de mantalite değişikliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti. Gül şunları söyledi:
“Genel olarak Türkiye’de bir mantalite değişikliğine ihtiyaç var. Dolayısıyla da sadece yasaları iyileştirmek sorunu çözmeye yetmiyor. Bir iklim oluşması gerekiyor. Toplumun, yasaların AB’nin baskıları için değil Türkiye için, kendisi için yapıldığını anlaması yönünde bir iklim değişikliğinin olması gerekiyor. TCK 301. maddenin değiştirilmesi yönünde bir arayış ve tartışma var ama kaldırılması için şartlar uygun değil.”
Toplantıyı Yeni Asya’ya değerlendiren örgüt temsilcileri Abdullah Gül’e uyarı, endişe ve görüşleri ilettiklerini, uygulama konusunda bir kararlılığın oluşup oluşmadığını takip edeceklerini, TCK 301. maddenin değiştirilmesinin yeni bir kısırdöngüye girmekten başka bir anlam ifade etmeyeceğini vurguladılar.
|