BSF Akademi Sinema-Tv Okulu Genel Koordinatörü Yusuf Kaplan, kâr amacı gütmemesi gereken vakıf üniversitelerinin vakıf ruhuna uygun hareket etmediğini söyledi.
Beyoğlu’ndaki BSF (Bilim Sanat ve Felsefe) Akademi’nin bu haftaki konuğu Sabancı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ekrem Şimşek oldu. Şimşek,“Türk Yüksek Öğretim Sisteminde Vakıf Üniversiteleri” başlıklı bir konferans verdi.
Konuşmasında vakıf üniversitelerinin önemine dikkat çeken Şimşek, vakıf üniversitelerinin önemli katkısının, sağladığı geniş imkânlar ve araştırma çalışmalarına verdiği desteklerle Türkiye’de beyin göçünü tersine çevirdiğini ifade etti. Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Vakıf üniversiteleri teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve uygulayan kaliteli akademisyenleri ile yurt içinden ve yurt dışından pek çok öğrenciye fikirlerini rahatça ifade edebileceği özgür bir ortamda eğitim imkânı sağlıyor.”
Bu avantajlarının yanı sıra çeşitli problemler de yaşanıyor. Türkiye’ye tam anlamıyla katkı sağlayabilecek üniversitelerin sadece birkaç taneyle sınırlı olduğunu ifade eden BSF Akademi Sinema-Tv Okulu Genel Koordinatörü Yusuf Kaplan, kâr amacı gütmemesi gereken bu okulların vakıf ruhuna uygun hareket etmediğini söyledi. Kaplan, bu konuda daha hassas davranılması gerektiğine işaret etti.
Maddî kaygıların akademisyen sirkülasyonunda etkili olduğunun altını çizen Şimşek, bu kaygıyla dürüstlüğe aykırı, eğitimle bağdaşmayan çeşitli uygulamaların sözkonusu olduğunu belirtti. Vakıf üniversitelerini tercih edenler arasında 1997 yılında yapılan ankette Vakıf Üniversitelerini aylık 179 YTL geliri olanlar tercih ediyorlar. Devlet üniversitelerini tercih edenlerin aylık geliri ise 74 YTL. Öğrencilerin Vakıf Üniversitelerini tercih ediş sebeplerini arasında daha iyi eğitim ve araştırmaya önem vermesinden kaynaklanıyor. Ekrem Şimşek, BSF gibi kurumlara ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek Üniversiteden mezun olduktan sonra kişinin bilgilerini tazelemesi gerektiğini işaret etti. Şimşek, BSF gibi kurumların sayısının arttırılması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Teknoloji devamlı yenileniyor, yenilendikçe yeni bilgilere de ihtiyaç doğuyor. Mezun olduktan sonra bu tip kurumlardaki kurs ve seminerlere devam ederek kişi aynı zamana kendini de geliştirmiş oluyor.”
|