Avrupa Komisyonu tarafından önceki gün açıklanan Türkiye ile ilgili ilerleme raporu, Avrupa basınında geniş şekilde yer aldı. Avrupa basını, ilerleme raporunu “Türkiye için bir ültimatom”, “Kıbrıs konusunda son şans”, “Kıbrıs konusunu Türkiye’nin AB umutları önünde bir engel” ve “AB’nin şimdilik Türkiye ile bir kriz yaşamaktan kaçındı” diye değerlendirdi.
THE TIMES
İngiliz The Times gazetesi, raporun Kıbrıs konusunu Türkiye’nin AB umutları önünde bir engel olarak ortaya koyduğunu belirten bir başlıkla yayımladığı haberde, Komisyonun Türkiye’ye bu konuda süre tanıdığına dikkat çekti. “AB Komisyonu’nun ilk kez potansiyel bir üyeye ültimatom verdiğini ve Kıbrıs konusundaki şartın gerçekleşmemesi halinde görüşmelerin askıya alınmasının gündeme geleceğini” yazan gazete, müzakerelerin askıya alınmasının Türkiye-AB ilişkilerine büyük zarar verebileceği yorumunda bulundu. Gazete, “bir başka tehlikenin de Türk kamuoyunda AB karşıtı bir havanın yayılması olacağını” belirtti.
FINANCIAL TIMES
Financial Times gazetesi de Türkiye’ye AB sürecini kurtarabilmesi için bir ay süre tanındığını bildiren bir başlık kullandığı haberinde, konunun önümüzdeki ay yapılacak AB zirvesine damgasını vuracağını yazdı. Gazete, AB dönem başkanı Finlandiya’nın çözüm arayışlarına da dikkat çekerek, bu arayışların başarıyla sonuçlanmasının Türkiye’nin AB üyeliği süreci üzerindeki en büyük tehdidi ortadan kaldıracağına işaret etti.
THE GUARDIAN
The Guardian da konuya, dış haberler bölümünde yarım sayfa ayırdı. Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye dünkü raporuyla müzakerelerin kesintiye uğrayabileceği uyarısı yaptığını yazan gazete, AB içinde giderek büyüyen bir sabırsızlığın dikkat çektiğini kaydetti.
THE INDEPENDENT
The Independent ve The Daily Telegraph gazeteleri de konuyla ilgili haberlerinde, “Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye geri adım atması için süre tanıdığını” duyurdu. Independent, “bu tür gerginliklerin hem AB ülkeleri hem de Türkiye’deki seçmenin sürece bakışını olumsuz etkilediği” uyarısında bulundu.
THE DAILY TELEGRAPH
Telegraph gazetesi ise, “müzakerelerin kısmen bile olsa askıya alınmasının 70 milyon nüfuslu Müslüman, laik Türkiye’nin AB üyeliği yoluyla Batıya güçlü bir çıpa atmasını isteyen İngiltere ve ABD’nin Türkiye ile ilgili umutlarına vurulmuş bir darbe olacağını” yazdı.
EL PAİS
İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais, “AB Türkiye’ye son bir fırsat sunuyor” başlığını kullanırken, AB dönem Başkanı Finlandiya’nın Kıbrıs konusundaki planının Ankara ve diğer AB ülkeleri tarafınca kabul edilmesinin istendiğini” yazdı.
EL MUNDO
El Mundo gazetesi, “Doğu Ekspresi yavaş ama rotasında devam ediyor ve ray üzerinde” ifadesini kullanarak, “Brüksel’in Rumlara limanlarını açması konusunda Türkiye’ye süre verdiğini” belirtti.
ABC
ABC gazetesi de “Brüksel, Türkiye çarpışmasını Aralık ayına kadar erteliyor” başlığını atarak, “Ankara’nın ilerlemeleri takdire lâyık görülüyor ama ifade özgürlüğü ve askerin siyasî hayata müdahalesi eleştiriliyor” ifadesini kullandı.
LA REPUBBLİCA
İtalyan basınından La Repubblica gazetesi, “Brüksel’den ültimatom. Avrupa ödün vermiyor” başlığıyla ilerleme raporuna ilişkin haberini verirken, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün dün Roma’da İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema ile yaptığı basın toplantısına da geniş yer ayırdı. İlgili haberde Gül’ün tavrı, “Türkiye AB’ye girecek ama Kıbrıs konusunda dayatmaları kabul edemez” başlığıyla özetlendi.
CORRİERE DELLA SERA
Corriere della Sera gazetesi ise Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell ile yaptığı söyleşide, Türkiye konusunu ön plana çıkardı. Başlıkta, “Borrell: İnsan hakları konusunda Türk hükümetine ciddi bir tavır takınmamız lâzım” ifadesine yer verildi. Türkiye’nin Kıbrıs Rum kesimine ilişkin tavrı ise ayrı bir haberle aktarıldı. Bu konuda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kıbrıs konusu müzakerelerden hariç tutulmalı” dediğine dikkat çekildi.
LA STAMPA
La Stampa gazetesi de ilerleme raporunu, “AB: Kıbrıs ile ikili ilişkilerde Ankara hiçbir ilerleme sağlamadı” başlığıyla duyurdu. Konuya ilişkin ikinci bir haberde ise Gül ve D’Alema’nın önceki gün Roma’da düzenledikleri basın toplantısına değinildi. Haber başlığında, “D’Alema ve Gül: AB üyesi Türkiye, terörizmin panzehiridir” ifadesi kullanıldı.
IL GİORNALE
Il Giornale gazetesi ise “AB’den Türkiye’ye ültimatom: Anlaşmalara uy” diye başlık attı. Spotta ise gelişmeler şu ifadelerle özetlendi: “Türkiye’nin beş hafta içinde Kıbrıs’ı ve ifade özgürlüğünü tanıması gerekecek. (AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel) Barroso, ‘Bu, Avrupa’ya girmek için son şans’ dedi. Yirmi beş üye arasında, müzakereler konusundaki görüş ayrılığı sürüyor. Kararı aralık ortasında Brüksel’deki liderler zirvesi belirleyecek.” Türkiye’nin rapor konusundaki tutumu ise “Ankara, Kıbrıs konusunda ödün vermek istemiyor” cümlesiyle ifade edildi.
LİBERATİON
Fransız gazetesi Liberation, “AB Türkiye’yi eleştirdi, ancak cezalandırmadı” başlığıyla verdiği haberde, “AB Komisyonu’nun son raporunda Türkiye’ye yönelik eleştirilerin dozunu arttırdığını” yazdı. AB Komisyonu’nun Türkiye ile bir kriz başlatmayı “daha erken bulduğu” yorumunu yapan gazete, Komisyonun müzakerelerin askıya alınmasını reddettiğini ve bu kararı AB liderlerine bıraktığını duyurdu.
LE FİGARO
Le Figaro, “Türkiye-AB ilişkileri gerginleşiyor” başlığıyla verdiği haberde, “Türkiye ve AB’nin gelecek liderler zirvesinde hesaplaşmak için hazırlandıkları” yorumunu yaptı. Gazetenin haberinde, rapora ilişkin Türkiye’nin tepkisine de yer verilirken, “Türkiye’nin Kıbrıs konusunda katı tutumunu sürdürdüğü” yorumunu yapıldı.
LE PARİSİEN
Le Parisien gazetesiyse “Brüksel’den Türkiye’ye sarı kart” başlığıyla verdiği haberde, “AB Komisyonu’nun, Türkiye’ye ciddî uyarılarda bulunduğu” belirtildi. Gazete, AB’nin müzakereleri tamamen askıya almak yerine özellikle ticaretle ilgili bazı bölümlerin açılmaması yoluna gideceği yorumunu yaptı.
Le Soir
Belçika basınından “Le Soir” gazetesi, “bir bardak suda fırtına” havası estirildiğini, son günlerde yoğunlaşan söz düellosunun bir anda yok olduğunu, AB Komisyonu’nun ortamı yumuşatma yolunu seçtiğini, katılım müzakerelerini askıya alma tehdidine başvurmadığını anlattı. Komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in, “Türkiye’nin Kıbrıs konusunda yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde AB Komisyonu’nun Aralık ayında yapılacak zirve öncesinde gereken önerileri yapacağı” sözlerine de yer veren ve Fransa’nın “müzakereleri askıya almaktan” söz ettiğini hatırlatan gazete, bir uzlaşma için 5 hafta vakit kaldığını, ancak bunun yetersiz olabileceğini, Türkiye’nin taviz vermekten yana gözükmediğini belirtti.
La Libre Belgique
Muhazafakâr “La Libre Belgique” gazetesi, AB Komisyonu’nun “birkaç haftadır sürdürdüğü tehditlerini uygulamaya sokmadığını ve müzakereleri askıya almaktan söz etmediğini”, Kıbrıs konusunda diplomatik temaslara şans tanıdığını, yumuşak bir tavır izlemeyi tercih ettiğini, Ankara’nın da komisyon raporunu “iyimser bir yaklaşımla” karşıladığını yazdı.
La Derniere Heure
“La Derniere Heure” gazetesi, AB Komisyonu’nun Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması talebinde bulunmadığını ve Aralık ayına kadar çözüm beklentisine girdiğini belirtirken, katılım müzakerelerine ilişkin “askıya alma” tehdidinin gündemde tutulduğuna işaret etti.
Portekiz basınından Diario de Noticias, “Türkiye’ye 1 ay süre verildi”, Publico da “Türkiye, AB’nin Kıbrıs sorunu hakkındaki ültimatomuna meydan okuyor” ifadelerini ön plana çıkardı.
|