Diyarbakır Sağlık İl Müdürlüğü, kışın soğuk yüzünün kendisini hissettirmeye başladığı bu günlerde vatandaşları grip hastalığına karşı uyardı.
Hava ve iklimin insan sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili bir açıklama yapan Sağlık Müdürü Dr. Namık Kubat, insanların diğer canlılarda olduğu gibi yaşadığı iklime uyum sağladığını belirterek hava durumuyla hastalıklar arasındaki bağın birçok hastalığın mevsimsel olarak ortaya çıkmasıyla kolayca anlaşılabildiğini söyledi. İklim değişikliklerinde özellikle sonbahar aylarında etkili olan grip ve buna benzer birçok hastalıklarda artış gözlendiğini kaydeden Kubat, soğuk algınlığının en sık kış mevsiminde görüldüğüne dikkat çekti.
Bunun başlıca sebepleri arasında kötü havalandırılan ortamlarda özellikle okul ve kıraathanelerde daha çok zaman geçirilmesini gösteren Dr. Kubat, şöyle konuştu: “Güneş ışınlarının daha az oluşu, daha çok toplu halde yaşanması, bu mevsimde stresin daha fazla olması ve burundaki koruyucu mukozanın soğumasıyla virüslerin hızla çoğalması sayılabilir. Bunun sonucunda da özellikle solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış görülüyor. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, kırgınlık, boğaz yanması gibi belirtilerle soğuk algınlığı ortaya çıkıyor. Grip, soğuk algınlığından farklı olarak şiddetli kas ağrıları, yüksek ateş ve ileri derecede bitkinlikle kendisini gösterir. Grip (influenza) aşıları gripten korunmanın en güvenli yoludur. Aşının yararlı olması için salgın başlamadan önce yapılması gerekir.” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı ise, 14 ilde mevsimsel kış gribinin cinsini belirlemek amacıyla çalışma yürütüyor. Bakanlık Diyarbakır, Erzurum, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Edirne, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van illerindeki sağlık kuruluşlarından grip ve soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara yol açan vakalara ilişkin bilgiler derledi.
|