Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Darbe Anayasası Türkiye’nin önünde engel

MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Şinasi Haznedar, “AB tam üyeliğini hedef olarak önüne koyan Türkiye’nin 12 Eylül askeri darbe Anayasası ile demokrasisini tüm kurum ve kuralları ile işlevselleştirmesi mümkün olmadığı gibi Türkiye’nin demokratikleşmesinin önünde bu anayasa toplumsal gerginlikler üretmesi, ayırımcı olması ile bir engeldir” dedi.

Şinasi Haznedar, 6 Kasım Yüksemöğretim Kurulu’nun (YÖK) kuruluş, 7 Kasım 12 Eylül 1980 darbe Anayasasının kabul yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, YÖK’ün sadece eğitim sisteminin değil Türkiye’nin demokratik görünürlüğü ve demokratikleşmesinin önündeki en önemli kurumsal engel olduğunu belirtti. YÖK’ün, Anayasa teminatında eğitim alma hakkından toplumun bazı kesimlerini mahrum etme ve eğitimi ayrıcalıklı hale getirmenin bilimsellik maskeli kurumu olduğunu ifede eden Haznedar, “Özerk ve demokratik üniversite taleplerini cezalandıran, özgür düşünceyi sınırlandıran, statüko ve antidemokratlığı yapılandıran bir kurum YÖK. İkna odalarını meşru kılan, bilimselliği, tarafsızlığı ‘koca yalan’ bir kurum YÖK” dedi.

21. YÜZYILDA BİR DARBE ANAYASASI

1982 Anayasasının, sivil, çoğulcu ve değerler sistemi olan demokrasilerin kabul edemeyeceği özgürlüklerin asgari kendinin askerî olduğu bir anayasa olduğunu söyleyen Şinasi Haznedar, şöyle devam etti:

“Düşünceyi suç saymanın, toplumu cenderede tutmanın, inançları devletle, ifadeyi hukukla düşman etmenin, YÖK ile eğitimde fırsat eşitsizliği yaratmanın, devleti bireye öncelemenin Anayasası 1982 Anayasası. Topluma nasıl ve ne kadar düşünüp nasıl ifade edeceğini, nelerin teklif dahi edilemeyeceğini, din ve vicdan hürriyetinin hangi noktalara kadar kullanılacağını ve bunların hangi hallerde sınırlanabileceği mühendisliğini öngören bir Anayasa, 1982 Anayasası. MAZLUMDER olarak bir kez daha ifade ediyoruz ki; AB tam üyeliğini ‘hedef’ olarak önüne koyan Türkiye’nin 12 Eylül askerî darbe anayasası ile demokrasisini tüm kurum ve kuralları ile işlevselleştirmesi mümkün olmadığı gibi Türkiye’nin demokratikleşmesinin önünde bu Anayasa toplumsal gerginlikler üretmesi, ayırımcı olması ile bir engeldir. Orasını burasını değiştirmeyle değil yeni bir Anayasa yaparak toplumun tüm kesimlerinin taleplerini cevaplamanın gerektiğine inanmakta ve 18 Kasım’da Ankara’da ‘Yeni bir Anayasa’ tartışmasını gündemiyle konuyu tartışmaya açmaktayız. 6 Kasım 2006, YÖK gibi darbe sonrası anti-demokratik inşaya sahip kurumların varlıklarını kutladığı son kutlama olmalıdır. 7 Kasım 2006, Türkiye’ye yakışmayan darbe Anayasasının son kutlaması olmalıdır. Türkiye bir an önce insan haklarına dayalı, sivil, demokratik ve her maddesi üzerinde toplumsal tartışmanın yürütülebileceği bir anayasayı gerçekleştirmelidir.”

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

08.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Fransızlar bile başörtüsü yasağına karşı

  Niye bekletiliyor?

  Ecevit, 11 Kasım’da defnedilecek

  AİHM faturası 1 ayda 1 milyon euro

  Bot: Türkiye AB’ye ‘siyasî sinyal’ göndermeli

  Prodi: Müzakereler devam etmeli

  Gözler Brüksel’de

  Ağar: Türkiye daha demokrat olmalı

  YÖK’ün ıslahı imkânsız

  Darbe Anayasası Türkiye’nin önünde engel

  Yeni rektörleri YÖK belirleyecek

  Afetzedelere yardım sözü

  Sarıyer’de selin yaraları sarılıyor

  Ramazanda yoksulları kucakladık

  Otelini selzedelere açtı

  Büyükşehir burs sonuçları açıklandı

  Arınç: Fransa'nın Cezayir'de yaptıkları soykırımdır

  Ege’de tatbikat var

  13 ilin afet bölgesi olması için kanun teklifi

  İstanbul’da deprem tatbikatı

  Vatandaşlar grip salgınına karşı uyarıldı

  Zapatero, “Medeniyetler İttifakı” için geliyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004