Başbakan Erdoğan 301. madde konusunda rahatsızlıklarını ileten meslek odalarının temsilcilerine, somut öneriler beklediğini ifade etmişti. Bu maddeyle ilgili başka STK’lar da var ve onlar somut öneriler de getiriyorlar. Bu konuda Türkiye’deki başlıca insan hakları örgütleri arasında, 301’in tamamen kaldırılması konusunda bir mutabakatın belirginleştiği görülüyor.
İnsan Hakları Derneği, Mazlumder, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi ve Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden oluşan İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP), 30 Ekim’de başlattığı bir kampanyayla, bu konudaki taleplerini somut bir biçimde ortaya koydu. Platform, ifade özgürlüğünü engelleyici yasaların yeniden düzenlenmesini istiyor. Ancak kısa vadede öncelikli amaç, tadilatın çözüm olmadığı saptamasından hareketle 301’in kaldırılması.
Yasaksız, korkusuz,
tehditsiz konuşalım’
Kendileriyle görüştüğüm İHOP Dönem Sözcüsü Ayhan Bilgen ve Yürütme Kurulu Üyesi Levent Korkut, kampanyanın yedi ayrı bölgede ve çok boyutlu olarak yürütüldüğünü, Meclis Başkanı ile yaptıkları görüşmenin de gayet olumlu geçtiğini ifade ediyorlar.
Kampanya kapsamında 30 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında AÜ SBF İnsan Hakları Merkezi’nde bir sempozyum düzenlenecek. İfade hürriyetiyle ve 301. maddeyle ilgili bir kitapçık hazırlanacak. Bu bilimsel faaliyetlerin yanında medyatik eylemler de düşünülmüş. 301’e karşı olan kurumlardan ve entelektüellerden alınacak imzalarla oluşturulacak bir ‘Karşı 301’ bunlar arasında. Ayrıca hükümet ve muhalefet partileriyle görüşmeyi ve diğer STK’ları da sürece katmayı tasarlıyorlar.
‘İfadeye özgürlük, insana özgürlüktür’
Levent Korkut, 301 konusunda Adalet Bakanı’nın ayak dirediğinden ve eleştirileri geçiştirme yolu izlediğinden şikayet ediyor. 301’in benzerlerinin Batı’da da mevcut olduğuna ilişkin görüşleri de eleştiren Korkut ‘Batı’da kaç gazeteci ve yazar hakkında, bırakınız mahkum olmayı, dava açılmıştır’ diyor ve ekliyor: ‘Özgürlükler pazarlık konusu yapılmamalı. Batı’da bir şeyler yanlışsa (Ermeni tasarısı gibi), Türkiye niçin bunu tekrar etsin? Türkiye taklit eden değil haklar ve özgürlükler rejimine katkıda bulunan bir ülke haline gelmeli.’
301’in ihlal üreten niteliğine dikkat çeken Ayhan Bilgen de ‘yasa maddelerinin gazeteciler ve yazarlar aleyhine yorumlanabilecek şekilde esnek düzenlenmesi, beraatle de sonuçlansa mahkeme koridorlarına kadar uzayan bir yıldırma operasyonuna dönüşebilmektedir. Sorunun siyaset kurumu ile yargı arasında paslaşılması ise özgürlüklerin ertelenmesidir’ diyor.
İHOP Kampanyası, insan onuruna yaraşır bir ortamda yaşamak isteyen herkesin desteğini bekliyor.
Star, 7.11.2006
|