Sağlık için çok büyük önem arzeden sütün sağımından tüketiciye ulaşana kadar geçirdiği bütün evrelerde dışardan gelecek mikroorganizmaların bulaşması ve fiziksel olumsuzluklara karşı korunması gerektiği bildirildi.
Süt ve süt ürünlerinin sağlıklı bir şekilde tüketilmemesi halindeyse, tifo, dizanteri, brusella ve besin zehirlenmeleri gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir uyarısında bulunuldu.
Sütün mikroorganizmalardan arındırılması için en iyi yönetimin pastörize olduğunu belirten Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz geleneksel olarak yapılan kaynatmanın sütün besin değerini düşürdüğünü söyledi.
Süt ve süt ürünlerinin insanın büyümesi ve gelişimi için gerekli olan besin ögelerinin tamamına yakınını içerdiğini bu anlamda saklanmasının ve mikroplardan arındırılmasının büyük önem taşıdığını belirten Dr. Cingöz, “Sütü mikroorganizmalardan arındırmak için kaynatma, pastörizasyon ve UHT (uzun ömürlü süt) yöntemleri kullanılıyor. Açık sütü kaynatmak, mikroorganizmaların tamamını öldürmediği gibi sütün besin değerini düşürüyor. Özellikle vitaminlerde yüzde 60 ve yüzde 100’e varan oranlarlarda azalma meydana geliyor.” dedi.
SÜT, HER DÖNEMİN VAZGEÇİLMEZİ
Besin değeri yüksek olan sütün hayatın her döneminde vazgeçilmez olduğunu dile getiren Dr Mehmet Cingöz şunları söyledi:
“Bebeklere, ilk 6 ay süresince anne sütünden başka hiçbir ek besin vermeye gerek yok. Anneler bebeklerini 1,5 yaşına kadar emzirmeli. Çocuklar da ve gençlerde kemik gelişimi ve diş sağlığının korunması, beyin gelişimi ve yaşlılıkta osteoporozdan (kemik erimesi) korunmada, yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ilâçların yan etkilerinin azaltılmasında en iyi kaynak süttür.”
Türkiye’de 8 milyon osteoporoz hastasının olduğunu osteoporozdan korunmada sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunun altını çizen Dr. Cingöz, kemiklerin gelişiminde büyük faydaları olan süt ve süt ürünlerinin tüketimine ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti.
|