Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sütü pastörize için

Sağlık için çok büyük önem arzeden sütün sağımından tüketiciye ulaşana kadar geçirdiği bütün evrelerde dışardan gelecek mikroorganizmaların bulaşması ve fiziksel olumsuzluklara karşı korunması gerektiği bildirildi.

Süt ve süt ürünlerinin sağlıklı bir şekilde tüketilmemesi halindeyse, tifo, dizanteri, brusella ve besin zehirlenmeleri gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir uyarısında bulunuldu.

Sütün mikroorganizmalardan arındırılması için en iyi yönetimin pastörize olduğunu belirten Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz geleneksel olarak yapılan kaynatmanın sütün besin değerini düşürdüğünü söyledi.

Süt ve süt ürünlerinin insanın büyümesi ve gelişimi için gerekli olan besin ögelerinin tamamına yakınını içerdiğini bu anlamda saklanmasının ve mikroplardan arındırılmasının büyük önem taşıdığını belirten Dr. Cingöz, “Sütü mikroorganizmalardan arındırmak için kaynatma, pastörizasyon ve UHT (uzun ömürlü süt) yöntemleri kullanılıyor. Açık sütü kaynatmak, mikroorganizmaların tamamını öldürmediği gibi sütün besin değerini düşürüyor. Özellikle vitaminlerde yüzde 60 ve yüzde 100’e varan oranlarlarda azalma meydana geliyor.” dedi.

SÜT, HER DÖNEMİN VAZGEÇİLMEZİ

Besin değeri yüksek olan sütün hayatın her döneminde vazgeçilmez olduğunu dile getiren Dr Mehmet Cingöz şunları söyledi:

“Bebeklere, ilk 6 ay süresince anne sütünden başka hiçbir ek besin vermeye gerek yok. Anneler bebeklerini 1,5 yaşına kadar emzirmeli. Çocuklar da ve gençlerde kemik gelişimi ve diş sağlığının korunması, beyin gelişimi ve yaşlılıkta osteoporozdan (kemik erimesi) korunmada, yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ilâçların yan etkilerinin azaltılmasında en iyi kaynak süttür.”

Türkiye’de 8 milyon osteoporoz hastasının olduğunu osteoporozdan korunmada sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunun altını çizen Dr. Cingöz, kemiklerin gelişiminde büyük faydaları olan süt ve süt ürünlerinin tüketimine ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti.

/ OSMANİYE

26.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Viyana’da Ramazan Bayramı kutlaması

  MÜCADELE STRATEJİSİ

  Ezandan etkilenip İslâmı seçiyorlar

  Japon yazar: Kültürünüze sahip çıkın

  Sınırda sevinç bir gün daha uzatıldı

  Şiddetin kaynağı din eğitimi eksikliği

  Dünya emek örgütleri birleşiyor

  Başbakan hafta sonuna kadar Marmaris’te

  Kızılay’ın yardım eli dünyaya uzanıyor

  Marmaris'teki patlamanın zanlısı yakalandı

  Aile’de tehlike sinyalleri

  Bir bölümü bitirmek yetmiyor

  Zeytin ağacı görenleri şaşırtıyor

  Okullarda ‘cep’e alternatif, ‘aile kartı’

  MEB’den şiddete, filmle mücadele

  Felç, geleceğini haber verir

  Sütü pastörize için

  Sigaranın zararı dudakta başlıyor

  Sigara, alkol ve kafein, düşüğe yol açıyor

  Kalp ameliyatı geçiren hastalara egzersiz programı

  En çok kullanılan ilâç antibiyotik

  Papa Anıtkabir’i ziyaret edecek


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004