Tüm dünyada olduğu gibi Rusya’da yaşayan yaklaşık 20 milyon Müslüman da, Ramazan coşkusunu yaşıyor. Ramazan ayına Cumartesi gecesi kılınan ilk teravih namazı ve Pazar günü tutulan ilk oruçla başlayan Rusya Müslümanları, tüm ülke genelinde pek sınırlı sayıda da olsa camilere akın etti. Moskova’nın en büyük camisi sayılan Tatar Camisi’nde Ramazan dolayısıyla düzenlenen sohbetler, teravih namazları ve iftar yemeklerinde yoğun kalabalık yaşanıyor.
Rusya Müslümanlar’ının komünist rejimi döneminde bile Ramazan ayında oruç tuttuklarını ifade eden Rusya Müftülüğü Eğitim Dairesi Başkanı Arslan Sadrıyev, “Allah’a çok şükürler olsun ki oruç tutan Müslümanlar artık bu ibadetlerini hiç bir baskı görmeden serbestçe yerine getirebiliyor. Ramazan ayı boyunca Rusya Müslümanları iftar yemeklerinde karşılıklı ziyaretleşmeleri artık bir gelenek haline geldi. Bu yıldan itibaren ilk kez camilerde de iftar yemekleri organize etmeye başladık. Bu uygulamayı önümüzdeki yıllarda daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu yılki Ramazan ayında Moskova’da oruç tutan Müslümanlar sabah 04.00’da sahura kalkıyor ve iftarı ise akşam 8 gibi açıyorlar. Bu ise günün 16 saatini oruçlu yaşamak anlamına geliyor” dedi.
Camii ziyaretçilerinden Tacikistanlı Alişer Yakubov ise “Ramazan ayı boyunca akşam namazlarında Tacik arkadaşlarımla bu camide buluşuyoruz. Akşam namazını kıldıktan birlikte iftar yemeğini yiyoruz ve diğer milletleri temsil eden Müslümanlar’la tanışıp sohbet ediyoruz. Ramazan ayı Müslümanlar’ı biraraya getirmesi açısından benim için özellikle büyük bir anlam ifade ediyor” şeklinde konuştu.
Azeri kökenli Mustafa Bayramov da sıkıntılı geçen eski Ramazanlar’a gönderme yaparak, “Rusya’da yaşayan Azeriler olarak tüm dünya Müslümanlar’ı gibi Allah’ın mübarek Ramazan ayını birlikte yaşıyoruz. Her Cuma ve Salı günleri Tatar Camisine toplanıyoruz, birlikte iftar yapıp, dua ediyoruz. Allah’ın yardımıyla şu an Ramazan ayını yaşamakta hiç bir sıkıntımız yok. İnşallah bu ayı yüzü ak tamamlayacağımızı ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.
Moskova İnşaat Üniversitesi öğrencisi Ganalı Muhammed Ziblila de, “Buradaki ortam çok hoşuma gidiyor. Kendimi evimdeki gibi hissediyorum. Halbuki benim evim buradan çok uzakta. Müslüman kardeşlerimizin arasında topluca iftar yemeği ve ibadetlerimiz bana bu coğrafi uzaklığı unutturuyor. Kaldığım yurtta da Müslüman arkadaşlarla birlikte iftar yapıp teravih namazını kılıyoruz. Dolayısıyla burada kendimi pek yabancı hissetmiyorum” diye konuştu.
Geçen yıl Ramazan ayında İslâm diniyle tanışarak Müslüman olmaya karar veren Rus kökenli Andrey Smirnov ise, “Ramazan ayı benim için çok önemli. Çünkü ben bu ayda İslâm’ı kabul ettim. Her ne kadar ailem ve eski arkadaşlarım bu tercihime karşı çıksalar da Müslüman olduğum için çok mutluyum. Fakat Rusya’da yaşayan ve kendilerini Müslüman sayan çok insanın Ramazan ayında oruç tutmadıklarını gördükçe üzülüyorum. Bu insanlar genelde oruç tutmamak için hastalık gibi bahaneler öne sürüyor. Ama bu ayda tutulan orucun sevabını anlamış olsalar kesinlikle böyle yapmazlardı diye düşünüyorum.” dedi.
Özbekistan uyruklu Aynur Abdulhacıyeva ise, “Ben Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov karşıtı muhalefet eylemlerine katıldığım için gördüğüm siyasi baskıdan dolayı Taşkent’ten Moskova’ya göç etmek zorunda kaldım. Özbekistan yüzyıllardan beri İslâm kültürünün çok ağır bastığı bir memleket. İmam Buhari, El Hakim Tirmizi gibi İslam alimleri bu topraklarda yetişti. İnşallah Ramazan ayını Moskova’daki kardeşlerimizle gereğince yaşayacağımızı ümit ediyorum” şeklinde konuştu.
|