TCK 301. maddeye dayanılarak bir çok yazar ve gazeteci hakkında dâvâ açılması AB tarafından anlaşılmaz bulunuyor. Aynı maddeye benzer maddenin Fransa’da da olduğunu ifade eden İnsan Hakları AP İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Helene Flautre, bunun sebebinin Fransız yargısının özgürlükler lehine çalışması olarak ifade etti.
Bir takım incelemelerde bulunmak üzere Türkiye’de bulunan Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Helene Flautre İnsan Hakları Derneği yetkilileri ile bir yemekte buluştu.
TCK 301. maddeye benzer maddelerin Fransa’da da olduğuna dikkat çeken Flautre, “Bu madde Fransa’da hiç uygulanmadı. O zaman burada bir fark var. Fransa’da yargı mekanizması özgürlükler lehine çalıştığı için öyle bir yasa maddesinin var olması bir sakınca meydana getirmiyor. Fransa’da, ‘devlete ya da başka bir şeye hakaret edildi’ diye bir gocunmaya yaşanmıyor ki maddenin işlemesi için herhangi bir başvuru olsun. Türkiye bu konuda çok hassas, havadan nem kapıyor” dedi.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış ile de görüşen AP İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Flautre, Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusunda geçen yıllara göre, AB ve Türkiye tarafında coşkuda bir azalma olduğunu söyledi.
Görüşmede TCK 301. maddeye ve TMK’ya da değinen Flautre, “Türkiye’deki ifade özgürlüğüne ilişkin TCK’nin 301. maddesinde bir takım kaygılarımız var. Bu konuda birçok dava açıldı. Bu davaları yakından izledik. Terörle Mücadele Yasasıyla ilgili kaygılarımız var. Bu yasadaki bazı muğlak ifadelerin, terörle mücadeleyi daha da zorlaştırdığı görüşleri dile getiriliyor. Bu konularla ilgili görüş alış verişinde bulunacağız” şeklinde konuştu.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk de yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’deki ulusalcıların yazar ve gazeteciler hedef alarak Türkiye’nin AB katılım sürecine daha fazla zarar vermek istediklerine dikkat çekti.
|