Zaman zaman; tekrarlayıcı idrar yolu enfeksiyonları ile karşılaşmaktayız. Bu vak'alar sık sık doktor ve ilâç değiş-tirmekte, hastalıklarına bir çare bulamamaktan şikâyetçi olmaktadırlar.
Bu vak'aların tamamına yakını ilâç kullandıkları dönemlerde, şikâyetlerinin azaldığını ya da tamamen kaybolduğunu ifade ederler. Fakat ilâç kullanımından bir müddet sonra; tıp dilinde 'Ürogenital Enfeksiyon' adı verilen, bir takım eskimiş şikâyetler ile doktora müracaat ederler. Genelde şikâyetleri; idrar yaparken yanma hissi, sık sık idrara çıkma ihtiyacı, nadiren idrar kaçırma, mesane-de doluluk hissi, ağrılı cinsel ilişki, cinsel yollarda akıntı ve ağrı hissi, gibi muhtelif şikâyetleri ihtiva eder. Bu tablo cinsel yolla bulaşan hastalıklar tablosuna benzer bir tablodur. Genelde; bu tür vak'alarda cinsel yolla hastalık bulaşma ortamında bulunma hikâyesi yoktur.
Karşılaştığımız vak’aların % 70'e yakını, tekrarlayıcı idrar yolu ve cinsel yola ait iltihaplanmaların; büyük bölümünün tuvalet ihtiyacı sonrası yapılan taharetlenmenin yeterli olmamasına bağlı olduğunu göstermektedir. Bu enfeksiyon (iltihap) materyalleri üzerinde yapılan muhtelif incelemeler; normal barsak dokusunda yaşayan bakterilerin bu enfeksiyonları oluşturduğunu göstermiştir. En çok karşılaşılan enfeksiyon da Kr. Sistit'tir. Sistitin en sık rastlanılan sebebi Escherichia coli (E.coli, koli basili) adlı bakteridir. Bu bakteri kalın barsaklarda normal olarak bulunmaktadır.
Bu veya başka etkenlerin sebep olduğu ürogenital (idrar yolu ve üreme organları) enfeksiyonlar, eğer etkili bir şekilde tedavi edilmezse, kısırlıktan böbrek yetmezliğine kadar uzanan bir takım üzücü sonuçlara sebep olabilmektedir. Bu tür tatsız olaylarla karşılaşmamak için aşağıda sıralayacağımız korunma yollarına tam olarak uymak gerekir:
1- Tuvaletten sonra taharetlenirken önden arkaya doğru silinmek ve yıkamak çok önemlidir. Böylece büyük abdest bölgenizdeki bakterilerin idrar yollarına girmesini engellemiş olursunuz.
2- Taharetlenme bittikten sonra mutlaka temiz bir bezle veya tuvalet kâğıdı ile kurulanılmalıdır. Kurulanmak bakterilerin hem miktarını hem bulaşıcılığını %100'e yakın azaltmaktadır. Nemli ortam bakteri üremesi için ideal bir ortam hazırlar.
3- İdrarınızı tutmayın, mümkün olabildiği kadar sık idrarınızı yapın. Bu işlem idrarın bakteri öldürücü özelliğinden faydalanmayı sağlar.
4- Umumî tuvaletlere girmek zorunda kalındığında, ya oradaki su kabını kullanılmamaya çalışılmalı ya da en az üç defa iyice çalkalanıp öyle kullanılmalıdır. Buradan alınan herhangi bir enfeksiyonu ailenize bulaştırmanız mümkündür.
5- Dar ve naylon muhtevası fazla olan iç çamaşırları ve dar pantolonlar ürogenital organlara muhtelif oranlarda stres uyguladığından; doku savunma sistemlerini zayıflatmakta ve enfeksiyona zemin hazırlamaktadır.
6- Banyo yaparken mümkün olduğunca küvete veya suyun içine oturmamalı; banyo suyunun ürogenital bölgeye teması mümkün olduğunca önlenmelidir.
7- Bütün bunların yanında beslenmeye ve bol vitamin ihtiva eden gıdalar (özellikle meyveler)alınmasına özen gösterilmelidir.
8- Gereksiz yere antibiyotik kullanmaktan, reçetesiz ve kulaktan dolma bilgiler ile antibiyotik almaktan sakınmak da başlıca korunma yöntemlerindendir. Bilinçsiz ilaç kullanımı, hiçbir zaman insana fayda sağlamamıştır ve sağlamayacaktır da…
9- Ayrıca su içilmesi artırılmalı (günde mümkünse 8 bardak); idrar tutulmamalı, ihtiyaç duyulur-duyulmaz hemen giderilmelidir.
Cenâb-ı Hakk'tan (c.c) sağlık dolu günler temennisi ile hoşçakalın !.
|