Türkiye’nin 3 Ekim’de katılım müzakerelerine başlamasının üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen, hükümetin süreç ile ilgili ayak sürümesi yurtiçi ve yurtdışında eleştirilere uğruyor. AP’nin Hollandalı parlamenteri Camiel Eurlings’in hazırladığı ve yarın akşam Avrupa Parlamentosu’nda oylanacak olan 2006 Türkiye raporunda bu konu, sert ifadelerle dile getirildi. AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ise, Dışişleri Bakanı Gül’e ilk kez resmî bir yazıyla konuyla ilgili sıkıntılarını dile getirdi.
Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu, Hollandalı parlamenter Camiel Eurlings tarafından hazırlanan 2006 Türkiye raporunu 4 Eylül akşamı oylayacak. Taslak raporda, Türkiye’nin AB reformlarını yavaşlatığına dikkat çekiliyor.
Türkiye’nin 3 Ekim’de katılım müzakerelerine başlamasından neredeyse bir yıl sonra, AP Türkiye raportörü Eurlings, insan hakları ile ilgili gelişiminin yoğun bir şekilde eleştirildiği bir rapor hazırladı. Raporunu son gelişmeler ışığı altında güncelleyen Eurlings,Türkiye’nin AB reformlarını yavaşlatığına dikkat çekiyor. Raporun önsözünde “ ifade özgürlügünün tatmin edici bir durumda olmadığı” ve “yolsuzluk hala önemli bir sorun olmaktadır” yazısı dikkat çekiyor. Raporda ayrıca müzakerelerin Türkiye’yi mutlaka üyeliğe doğru götürecegi gibi bir mecburiyet tanımadığı da belirtiliyor. Camiel Eurlings tarafından kaleme alınan 11 sayfalık raporda, ‘Avrupa Parlamentosu temel haklar ve özgürlüklerle ilgili olarak geçtiğimiz yıl zarfında sınırlı oranda ilerleme kaydedilmesinden ve AP’nin geçtiğimiz yılki raporundan bu yana din özgürlüğü alanında hiçbir ilerleme kaydedilmemesinden dolayı üzüntü duymaktadır’ deniliyor.
ŞEMDİNLİ VE DANIŞTAY
SALDIRILARI RAPORDA
Taslak raporda, ‘AB’nin Türkiye’yi entegrasyon hızını kaybetmeden kendi bünyesinde özümseyebilmesi konusu dikkate alınmalı’ görüşü ortaya konuyor. Kilit noktayı teşkil eden Ankara’nın Kıbrıs’ı tanımaması hususunun yeniden ifade edildiği raporda Türkiye’ye bu tavrında değişikliğe gitmesinin halen ‘katılım sürecinin gerekli bir unsuru’ olduğu hatırlatılıyor. Ayni zamanda raporda Türkiye’nin ısrarla AB ile imzalamış olduğu Ankara protokülünü yerine getirmediğine işaret ediliyor ve Kıbrıs bayraklı gemi ve uçaklara uygulanan ambargonun kaldırılmasının üyelik için bir şart olduğunun altı çiziliyor.
Raporda, Van Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın görevden alınması, Danıştay saldırısı ve PKK’ya yönelik eleştiriler yer alıyor. Raporda Danıştay’a yönelik silahlı saldırıda polisin açık tehditlere rağmen hakimleri tam anlamıyla koruyamamasının endişe verici olduğu belirtiliyor. Raporda, yargı bağımsızlığı, dini özgürlüklerin sağlanması, askerî harcamaların Sayıştay denetimine alınması ve kadın haklarında bazı ihlâllerin giderilmesi gibi konularda da Türkiye’ye eleştireler var.
Raporun PKK’yla ilgili bölümünde ise bu konuda Türkiye ile dayanışma içinde olunması gerektiği vurgulanıyor.
EYLÜL SONUNDA OYLANACAK
Diğer yandan Türkiye’nin AB ile girişimlerine dair bazı olumlu noktalara da dikkat çekilen raporda ‘yerlerinden edilen insanlarla ilgili kanunun uygulanmasının memnuniyetle karşılandığı’ ve ‘işkenceye sıfır tolerans politikasıyla ilgili kanunlarda ilerlemeler kaydedildiğinin kabul gördüğü’ ifade ediliyor.
Raporun Dış İlişkiler Komitesi’nde 4 Eylül’de oylanması beklenen rapor, daha sonra 25-28 Eylül’de AP Genel Kurul’unda oylamaya sunulacak.
|