|
|
|
Çok harcayandan çok vergi |
Maliye Bakanlığı, gelir vergisinde köklü bir revizyona hazırlanıyor. Vergi dairelerini sokağa çıkaracak yeni düzenlemeler ile vergi kaçıranlara yönelik “geçim bildirimi’’ devreye sokuluyor. Yetkililer, IMF’ye bu yıl içinde yasalaşması taahhüt edilen yeni Gelir Vergisi Kanunu’na ilişkin taslağın, 1 ay içinde hazırlanarak, Ekim ayı içinde Başbakanlığa sevkedilmesinin, planlandığını bildirdiler.
IMF’ye bu yıl içinde yasalaşması taahhüt edilen yeni Gelir Vergisi Kanunu’na ilişkin taslağın, 1 ay içinde hazırlanarak, Ekim ayı içinde Başbakanlığa sevkedilmesinin, planlandığını bildirildi.
Vergi dairelerini sokağa çıkaracak yeni düzenlemeler ile vergi kaçıranlara yönelik ‘’geçim bildirimi’’ devreye sokuluyor.
Alınan bilgiye göre, Vergi Konseyi’nin ‘’Gelir Vergisi Sisteminin Yeniden Oluşturulması Çalışmalarına İlişkin Ara Raporu’’nun ardından, Maliye Bakanlığı bürokratları, yeni Gelir Vergisi Kanunu’nun yazımı için kolları sıvadı.
Gelir İdaresi Başkanlığı ile Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü’nce ortaklaşa yürütülen yazım çalışmasında, Vergi Konseyi’nin Ara Raporu’ndan da yararlanılıyor.
Yetkililer, IMF’ye bu yıl içinde yasalaşması taahhüt edilen yeni Gelir Vergisi Kanunu’na ilişkin taslağın, 1 ay içinde hazırlanarak, Ekim ayı içinde Başbakanlığa sevkedilmesinin, planlandığını bildirdiler. Yetkililer, taslağın 2007 bütçesinden önce TBMM’de yasalaşmasının öngörüldüğünü de ifade ettiler.
Maliye Bakanlığı’nda yazımına başlanan yeni taslakta önemli değişikler getiriliyor. Vergi dairelerine yeni görev: Maliye bürokratlarının ‘’Vergi Daireleri sokağa iniyor’’ dediği yeni sistem ile her Vergi Dairesi, Ticaret Odaları, Belediyeler ve ilgili Meslek Kuruluşları ile birlikte, kendi bölgesindeki çeşitli meslekler için standart kazanç tespitinde bulunacak. Vergi Dairelerinin, kendi bölgelerine ilişkin standart kazanç listeleri, daha sonra merkezde tek liste haline getirilecek.
Geçim bildirimi verilecek: Vergi Daireleri, standart kazancın altında beyanda bulunanlardan Geçim Bildirimi Formunu doldurmalarını isteyecek. Mükellefin ev, yazlık, taşıt gibi sahip olduğu mal varlıkları ile gelir ve harcamalarını gösterecek Geçim Bildirimi Formu, sözkonusu kişinin beyan ettiği gelir ile yaşayıp, yaşayamayacağını da ortaya koyacak. Geçim Bildirimi Formunun ilgili Vergi Dairesince değerlendirilmesinin ardından beyan edilen gelir ile bildirimi arasında tutarsızlık bulunanlar, hemen incelemeye sevk edilecek.
Hayat standardı ve nereden buldun müessesesinin kaldırılmasının ardından gelir vergisinde hiçbir güvenlik sistemi kalmadığını belirten Maliye yetkilileri, şu değerlendirmede bulundular: "Günümüzde mükellefler, gönüllerinden ne koparsa onun vergisini veriyor.
Gelir vergisinde mesleklere göre ortalama kazançlar da bunu gözler önüne seriyor. Birçok meslek grubunda, beyan edilen ortalama kazanç, asgarî ücretin bile altında kalıyor. Biz, yeni düzenleme ile gönülden ne koparsa değil, gerçekte ne ise onun vergisinin verilmesini hedefliyoruz. Taslakta da buna yönelik hükümlere yer vereceğiz.
Vergi Dairelerini de bu çerçevede daha farklı bir işleve kavuşturacağız. Yeni Kanun ile birlikte Vergi Daireleri, çok daha aktif hale gelecek ve sürekli vatandaşın arasında bulunacak.’’
SÜREKLİ SOSKAK
TARAMASI YAPILACAK
Yeni isteme göre işçi ve memurların gider indirimi olarak adlandırılan vergi iadesi kalkacak. Bunun yerine, çalışanların eş ve çocuklarının durumlarını da dikkate alan özel indirim uygulamaya girecek. Maliye Bakanlığı yetkilileri, özel indirimle ücretlilere yapılacak katkının, vergi iadesi ile sağlanan getirinin altında olmayacağını bildirdiler.
Vergi Daireleri, yeni sistemde, sürekli olarak sokak taraması da yapacak. Bu şekilde Vergi Dairesinin kendi bölgesinde açılan yeni işyerlerinin mükellefiyet tesis ettirip ettirmedikleri anlaşılacak. Maliye Bakanlığı yetkilileri, yeni Kanunda Vergi Dairelerine yeni görevler verileceğini belirterek, "Vergi Dairelerindeki personelin dörtte biri, eski dosyaların tasfiyesi ile uğraşacak. Dörtte üçü ise bundan sonra vergi kayıp ve kaçağının azaltılmasına dönük sokak çalışması yapacak’’ dediler.
Taslağın getirdiği diğer düzenlemeler
Taslağın getirdiği düzenlemelerden bazıları şunlar: "Basit usulde vergileme son bulacak. 800 ile 900 bin arasında esnaf bu düzenlemeden etkilenecek. Daha çok el emeği ile geçinenler ise gelir vergisinden muaf tutulacak. Bu gruba, Vergi Dairelerince "Vergiden Muaf Esnaf Belgesi’’ verilecek. Bu gruptaki esnaf ve sanatkârdan yılda 2 taksitte cüzi miktarda, standart vergi alınacak. Söz konusu vergi tutarı da, 100-200 YTL gibi bir rakam olacak. Şehiriçi yolcu taşımacılığında bulunan taksiciler ve dolmuşçular için de özel bir vergileme rejimi uygulanacak. Gayrımenkul satış kazançlarının değer artışı yoluyla vergilendirilmesindeki 4 yıllık süre 5 yıla çıkarılacak. Yabancıların vergilendirilmesinde tümüyle OECD kriterleri geçerli olacak."
|
/ ANKARA
02.09.2006
|
|
|
Köprü zamları mahkeme yolunda |
Tüm Tüketicileri Koruma Derneği (TTKD) Başkanı Mehmet Barak, köprü ile otoyol ücretlerine yapılan zamların durdurulması için yargıya başvuracaklarını bildirdi. Öte yandan Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün de yapılan zamlara tepki göstererek “Köprü ve otoyollar ‘darphane/para matbaası’ değil” dedi.
Tüm Tüketicileri Koruma Derneği (TTKD) Başkanı Mehmet Barak, köprü ile otoyol ücretlerine zamların durdurulması için yargıya başvuracaklarını bildirdi. Mehmet Barak, yaptığı yazılı açıklamada, zamların hukuk dışı olduğu ileri sürerek, ‘’Karayolları yapılan yeni yatırımların parasını tüketicilerden çıkarmayı planlamaktadır. Bu zamlar 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a aykırıdır’’ dedi.
‘’Zamların, tek haneye indirilmeye çalışılan enflasyonun yine 2 haneli rakamlara çıkartıldığının temel göstergesi olduğunu’’ savunan Barak, şunları kaydetti: "Geçmişte ‘TÜFE’yi esas alacağım’ diyen Karayolları Genel Müdürlüğü yüzde 8 olan TÜFE’nin 4-5 katı zam yapmaktadır. Köprü ve otoyol zammı hukuk dışı ve enflasyonu tetikleyici niteliktedir. Zamların durdurulması için derhal yargıya başvuracağız.”
|
/ İSTANBUL
02.09.2006
|
|
|
TMO alım politikasını bir an önce belirlesin |
Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, 2006 ürünü fındık alımı için görevlendirilen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), alımlara ne zaman başlayacağını ve hangi fiyat üzerinden ne kadar alım yapacağını en kısa sürede açıklaması gerektiğini söyledi.
Akbaşlı, yaptığı açıklamada, TMO’nun arz fazlası ürünü alma kararının piyasaya olumlu etki yapmadığını, aksine fiyatları ortalama 25-30 YKr düşürdüğünü belirtti.
Serbest piyasada fındık fiyatının, üreticinin alın terinin karşılığı bir fiyattan oluşması için TMO’nun acilen aktif şekilde piyasaya girmesi gerektiğini ifade eden Akbaşlı, ‘’Serbest piyasada fındık ortalama 3 YTL’den işlem görüyor. TMO’dan 5 YTL dolayında bir taban fiyat açıklamasını beklemek mümkün değil. Büyük ihtimalle, müdahale edilmeyen bir piyasada oluşan fiyat üzerinden tabanı açıklayacaklar’’ dedi.
Akbaşlı, fındığın üzerindeki kara bulutların dağılması ve üreticinin mağduriyetinin önlenmesi için TMO’nun hangi fiyattan, hangi sürede ne kadar ürün alacağını, aldığı ürünü nerede depolayacağını ve alımlarda kullanacağı kaynağı bir an önce açıklaması gerektiğini vurguladı.
FİSKOBİRLİK’in 2005 ürünü fındığa ortalama 7 YTL ürün alım avans fiyatı uyguladığını anımsatan Akbaşlı, ‘’Fındığın maliyeti ve üreticinin refah payı mutlaka dikkate alınmalıdır. 2006 ürünü fındık fiyatı, 2005 yılı ürününe verilen fiyatın asla altında olmamalıdır” dedi.
|
/ GİRESUN
02.09.2006
|
|
|
Çiftçi ne yapacağını şaşırdı |
Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Balıkesir’de, hububat rekoltesinin geçen yıla oranla yarı yarıya düştüğü bildirildi.
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde olduğu gibi Balıkesir’de de son 30 yılın en kurak döneminin yaşandığını, göletlerin ve kuyuların kuruduğunu söyledi.
Bu yılın Türk çiftçisi açısından ‘’kara bir yıl’’ olduğunu ifade eden Sözat, kuraklık nedeniyle hububat rekoltesinde geçen yıla oranla yüzde 50’lik bir düşüş yaşandığını, hayal kırıklığına uğrayan çiftçinin, ikinci ürün olarak ektiği sebze ve meyveden de verim alamadığını belirtti. Sözat, ‘’Çiftçi ne yapacağını şaşırdı. Bir yandan kuraklık, diğer yandan maliyetin altındaki fiyatlar çiftçiyi kavuruyor’’ dedi.
Sözat, geçen yıl Balıkesir ve çevresinin haziran ayına kadar yağış aldığını, bu yıl ise bölgeye nisan ayından itibaren yeterli yağışın düşmediğine dikkati çekerek, ‘’Yağışsız bir sezon geçirdik. Sulama imkanı olanlar sıcaklara karşı ürününü korumaya çalıştı ama, hem kuyular hem dereler hem de göletler kurudu. Bu da bütün ürünlerin üretimini önemli ölçüde etkiledi’’ diye konuştu.
|
/ BALIKESİR
02.09.2006
|
|
|
Okullar açılıyor masraflar cep yakacak |
Okulların açılmasına 2 hafta kala, yeni bir sezona başlayacak öğrencilerin heyecanı artarken, velilerin okul alışverişleri tamamlama hazırlıkları yoğunlaştı. Yapılan araştırmaya göre, en ucuz ürünlerin seçilerek yapılan kıyafet-kırtasiye alışverişinde masraflar 150 YTL’den başlıyor.
Bu rakamlara okul kitapları ile ulaşım ve yemek giderleri gibi zaruri ihtiyaçlar da eklendiğinde, okul masrafları deyim yerindeyse el yakıyor.
Çocuklarına okul eğitimi yanı sıra etüd, özel ders ya da dersane imkânı
sunmak isteyen velilerin aylık 60-500 YTL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Yabancı dil ile eğitim gören özel okullarda okuyan öğrencilerin kitap masrafları ise devlet okullarındaki kitap masraflarını 2-3’e katlıyor.
Okul hazırlıklarını bir an önce tamamlamak isteyen veliler, ihtiyaçları son dakikaya bırakmamak amacıyla alışveriş yapmaya başlarken, mağaza sahipleri bu yıl fiyatların geçen yıla göre çok artış göstermediğini, hemen hemen geçen seneyle aynı rakamlardan okul ürünleri sattıklarını ifade ettiler. Bazı mağazalar velilere kolaylık sağlamak amacıyla kredi kartına 10 aya varan taksit imkanı sunarken, bazı hipermarketlerde okul reyonlarında hizmet sunuyor.
|
/ ANKARA
02.09.2006
|
|
|
“Fındık kuşa benzer, çok sıkarsanız ölür” |
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, “Fındık kuşa benzer, çok sıkarsanız ölür” dedi.
Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Gıda, Tarım ve Tüketiciyi Koruma Müsteşarı Helmut Müller, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren’i ziyaret ederek, oda hakkında bilgi aldı. Şadan Eren ziyaret sırasında yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin fındık konusunda uzun vadeli olarak bir hedef belirlemesi gerektiğini ifade ederek, ‘’Ülkemiz bu hedef doğrultusunda stratejilerini belirlemeli’’ dedi. İstikrarlı bir fındık politikasından yana olduklarını kaydeden Eren, şunları vurguladı:’’Ne fındıkta fiyatların çok düşük ne de çok yüksek olmasını arzu ediyoruz. Fındığın, üretici, tüketici ve fabrika ayaklarının memnun olacağı bir ortam oluşturulmalı. Fındık kuşa benzer, çok sıkarsanız ölür, çok fazla serbest bırakırsanız uçar gider. Onun için dengeleri korumak gerekir.’’
Ziyaret sırasında bir açıklama yapan Helmut Müller, fındık konusunda güçlü olan Türkiye’nin, uluslar arası piyasada neden belirleyici olamadığını anlayamadığını söyledi. Müller, Karadeniz bölgesini ziyaretinde en önemli nedenin fındık olduğunu belirterek, fındık konusundaki gelişmelerin yakından gözlediklerini söyledi.
Fındık konusunda Fiskobirlik ile hükümet arasında bir anlaşmazlık olduğundan haberlerinin olduğunu ifade eden Müller, şöyle devam etti:
"Türkiye’deki fındık sorunu ülkenin iç meselesidir. Onun için fazla yorum yapmaya gerek yok. Fakat, fındık konusunda bu kadar güçlü olan bir ülkenin uluslar arası piyasada neden belirleyici olamadığını anlamıyorum. Ayrıca Türkiye AB’ye üye olsaydı, fındık sorunu olmazdı. AB’nin tarım politikalarına karşı kuşku veya kızgınlık olabilir. Bizim AB olarak tarım alanında bir kurumumuz var. Bu kurum zor durumlarda devreye giriyor.’’
|
/ TRABZON
02.09.2006
|
|
|
İTO'ya göre fiyat artışları |
İstanbul’da Ağustos ayında perakende fiyatlar yüzde 0,17 gerilerken, toptan fiyatlar yüzde 0,10 arttı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından hazırlanan 1995 bazlı geçinme endeksine göre, Ağustos ayı itibarıyla son bir yılda ise İstanbul’da perakende fiyatlar yüzde 11,20, toptan fiyatlar yüzde 6,04 arttı. Ağustos ayı ortalamalarına göre yıllık enflasyon da, perakende fiyatlarda yüzde 11,04, toptan fiyatlarda yüzde 8,68 oldu.
|
/ İSTANBUL
02.09.2006
|
|
|
Bursa’da tekstil sergisi açıldı |
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği organizasyonunda düzenlenen “1. Tekstil Sanatları Sergisi”, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’nin katılımıyla açıldı.
Türk tekstil sanatları alanında son yıllarda yapılan çalışmaların topluma aktarılması amacıyla düzenlenen ve 11 sanatçının eserlerinden oluşan “1. Tekstil Sanatları Sergisi”, UİB Binası’nda 15 Eylül tarihine kadar açık kalacak.
Serginin açılış törenine Tüzmen’in, yanı sıra Bursa Valisi Nihat Canpolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB)Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ve Türkiye’deki tüm Tekstil İhracatçıları Birlikleri Ortak Yönetim Kurulu Üyeleri ile Bursa tekstil sektöründe yer alan işadamları katıldı.
Düzenlenen sergiyi gezdikten sonra basın mensuplarına çeşitli açıklamalarda bulunan ve soruları cevaplayan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin artık tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihraç eden ülke olmasının yanında, sanat ihraç eden bir ülke konumuna geldiğini söyledi. Türkiye ihracatının 1/3’ini, istihdamın da 1/4 ’ünü sağlayan tekstil sektörünü dışlamanın mümkün olmadığını vurgulayan Tüzmen, “Tabiî ki tekstil sektörünün girdi maliyetlerinden dolayı önemli sıkıntısı var” diye konuştu.
|
Hüseyin Hiçdurmaz
/ BURSA
02.09.2006
|
|
|
Ekmeğe zam yolda |
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ‘’Önümüzdeki bir ya da bir buçuk ay içerisinde ekmeğe yüzde 10 ila yüzde 15 arasında zam yapmayı planlıyoruz’’ dedi.
Halil İbrahim Balcı, federasyon merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ekmeğe üç yıldır zam yapmadıklarını, ancak bu süre içerisinde maliyetlerde ve girdilerde önemli oranda artış olduğu söyledi. Balcı, şunları kaydetti: “Fırıncı esnafı bugüne kadar elinden gelen gayreti göstermiştir. Yaklaşık bir ay önce un fiyatlarında herhangi bir düzenleme yapılmaması durumunda zam kararı alacağımızı ifade etmiştik. Konuyla ilgili bakanlıkla görüşmeler yaptık. Ancak un fiyatlarında gerekli düzenleme yapılmalı. Başta akaryakıt olmak üzere girdi maliyetleri de önemli ölçüde arttı. Bu nedenle ilgili oda başkanlarıyla görüşmelerimizi yaptık. Önümüzdeki bir ya da bir buçuk ay içerisinde ekmeğe yüzde 10 ila yüzde 15 arasında zam yapmayı planlıyoruz.’’
|
/ ANKARA
02.09.2006
|
|
|
|