Danıştay, Milli Güvenlik Siyaset Belgesinin yürütmesinin durdurulması istemini, ‘’belgenin tavsiye niteliğinde’’ olduğuna işaret ederek, incelenmeksizin reddetti. Yüksek mahkeme, söz konusu belgeyi onayladığı belirtilen Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması istemini ise ara karardan sonra görüşecek. Dâvâcılar veya dâvâlı Başbakanlık, bu karara itiraz edebilecek. İtirazı Danıştay İdarî Dâvâ Daireleri Kurulu görüşecek.
Danıştay, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin yürütmesinin durdurulması talebini, ‘’belgenin tavsiye niteliğinde’’ olduğuna işaret ederek, incelenmeksizin reddetti.
Yüksek mahkeme, söz konusu belgeyi onayladığı belirtilen Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması talebini ise ara karardan sonra görüşecek.
Edinilen bilgiye göre, İnsan Hakları Derneği ile Türkiye İnsan Hakları Vakfının, Milli Güvenlik Kurulunca hazırlanan, ‘’Milli Güvenlik siyaset Belgesi’nin kabul ve onayını ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının ve Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’’nin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açtığı dâvâda, ilk karar verildi. Adli tatil nedeniyle Danıştay 10. Dairesi yerine dâvâya bakan Danıştay Nöbetçi Dairesinin kararında, davalı Başbakanlığın savunmasında, ‘’Tavsiye kararı niteliğinde olan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin Bakanlar Kuruluna bildirildiği ve belge taslağının Bakanlar Kurulunun bütün üyeleri tarafından incelendiği, kabul edilmesi halinde Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanarak Başbakanlığın uygulama direktifi ile tüm bakanlıkları ilgili kurumu ve kuruluşlara yayımlandığının’’ belirtildiğine işaret edildi. Kararda, şöyle devam edildi:
‘’Belirtilen şekilde verilen bir Bakanlar Kurulu Kararı var ise bu kararla ilgili olarak Başbakanlığın uygulama direktifinin tüm bakanlıklara, ilgili kurumu ve kuruluşlara duyurulup duyurulmadığının sorulmasına, duyurulmuşsa duyurulara ilişkin tüm bilgi ve belgelerin istenilmesine, ara kararı gereğinin yerine getirilmesi için dâvâlı idareye kararının tebliğinden itibaren 30 gün süre verilmesi kararlaştırılmıştır.’’
TAVSİYE NİTELİĞİNDE
Kararda, dâvâ konusu Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin ‘’tavsiye niteliğinde bir karar olması nedeniyle’’ bu işlem yönünden yürütmenin durdurulması isteminin incelenmeksizin reddine karar verildiği kaydedildi.
Nöbetçi Daire, Bakanlar Kurulu kararı yönünden ise Başbakanlıktan ara karar ile sorduğu bilgi ve belgeler geldikten sonra yürütmenin durdurulması talebini karara bağlayacak.
Nöbetçi Dairenin iki üyesi, ‘’Ortada idarî işlem bulunmadığından yersiz açılan dâvânın reddi gerektiği’’ görüşüyle yürütmenin durdurulması talebi hakkında verilen karara katılmadı.
Dâvâcılar veya dâvâlı Başbakanlık, bu karara itiraz edebilecek. İtirazı Danıştay İdarî Dâva Daireleri Kurulu görüşecek.
|