YÖK’ün yurtdışında denklik verdiği Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık diplomalarında ‘tereddüte düşülenlere’ sınav yapacağını açıklaması tepkiyle karşılandı. Sağlık-Sen Genel Sekreteri ve denklik mağdurları için oluşturulan Beyaz Masa Koordinatörü Hüsnü Kaymaz, böyle bir maddenin kabul edilemez olduğunu belirterek, “Eğer YÖK bu kararını düzeltmezse olayı yargıya taşıyacağız” dedi.
YÖK’ün 18 Ağustos’ta yaptığı Genel Kurul toplantısında denklik konusunda yapılan değişikliklere tepkiler sürüyor. Özellikle, ‘tereddüt’ kelimesinin ne anlam ifade ettiğinin açık ve net bir şekilde ifade edilmesi gerektiğini dile getiren SağlıkSen Genel Sekreteri ve denklik mağdurları için oluşturulan Beyaz Masa Koordinatörü Hüsnü Kaymaz, böyle bir maddenin kabul edilemez olduğunu belirterek, konuyu yargıya taşıyabileckelerini söyledi.
Denklik konusundaki son adımı “YÖK’ün ayak oyunu” şeklinde nitelendiren Kaymaz, “YÖK bir yandan olumlu bazı düzenlemeler yapıyor diğer yandan ise tamamen karmaşıklığa zemin hazırlayacak bir mecraya sürüklüyor. Bu Anadolu tabiriyle sayıları onbinleri bulan gençlerimizin ağzına bir parmak bal sürmek anlamına gelmektedir ki, bizim bunu kabul etmemize imkân yoktur” dedi.
“YÖK KARARI DÜZELTMEZSE YARGIYA GİDERİZ”
YÖK’ün bu kararı üzerine yazılı bir başvuruyla muğlak ifadelerin metinden çıkarılarak yerine daha bilimsel, açık ve net kelimelerin kullanılmasını talep ettiklerini söyleyen Kaymaz, “Yani bu tereddüt neye göre bir tereddüt bunun açıklanması gerekir. Aksi takdirde bu durum herkesi şüpheye düşürecektir. Eğer YÖK bu kararını düzeltmezse olayı yargıya taşıyacağız. Böyle bir ifadenin hiçbir bilimsel ve karar metinlerinde yer alamayacağını YÖK yetkilileri kendileri daha iyi bilirler. Umarız ki, bunun altında her hangi bir kasıt yoktur ve gerekli düzenlemeler yeniden yapılır” dedi.
Sağlık Bakanlığı rakamlarına göre Türkiye’de 50 binin üzerinde doktor açığının olduğunu bildiren Kaymaz, şu görüşlere yer verdi: “Bu gençlerimizi tecrit etmek yerine ülkemize hizmet etmelerini sağlamalıyız. Mecburi hizmet bölgelerine hekim göndermekte zorlanan hükümet buradaki öz kaynaklarımızı görmezden gelemez. YÖK, üniversitelerimizin tıp fakülteleri ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri bir araya gelerek bu duruma bir çözüm bulmalıdırlar. Böylece hem kaynaklarımızın daha verimli kullanılması sağlanmış olur hem de ithal hekime ihtiyaç kalmamış olur.”
DENKLİK MAĞDURU DOKTOR
KAPICILIK YAPIYOR
Kendilerine müracaat eden denklik mağdurlarından bazılarının binaların kapıcı dairelerinde oturarak geçimlerini kapıcıkla sürdürdüklerini dile getiren Kaymaz, “Adana’dan arayan bir mağdur 6 yıllık yükseköğreniminin hiçbir işe yaramadığını söyledi.
Kaymaz; “Söz konusu bu kişi ailesi ve çevresinden kaçmak için Adana’nın Kozan İlçesi’ne bir ev yaptığını, ailesinin maddî durumunun iyi olmasına rağmen babasından para isteyemediğini ve yazları pamuk toplayarak geçimini sağladığını söylüyor. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Her nerede eğitimöğrenimini tamamlamış olursa olsun yetişmiş bu insanların öğrenim süresince gösterdikleri emeğe saygı gösterilmelidir. Aralarında öyle mağdurlar var ki, dünyanın tanınmış üniversitelerinden mezun olmuşlar ancak yine de denkliklerini alamamışlardır. Bu insanların durumları mutlaka gündeme getirilmeli ve mağduriyetleri giderilmelidir” dedi.
|