Türkiye’nin ilk bilimsel ağrı haritası çıkarıldı. Buna göre 48 milyon kişi ağrı çekiyor, en çok baş ağrısı görülüyor. Bu sorundan mustarip olanlar ortalama üç doktor değiştiriyor.
Klinik Farmakoloji Derneği, Türkiye Baş Ağrısıyla Savaş Derneği ve Türkiye Baş Ağrısı Derneği, ağrı üzerine bir yıl süren bir araştırma yaptı ve Türkiye’nin ağrı haritasını çıkardı. Buna göre Türkiye’de 48 milyon kişi ağrı çekiyor. En sık görülen ağrı türü baş ağrısı, bunu bel ile bacak izliyor.
Ağrıya, en çok yüzde 84’lük oranla Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayanlar katlanıyor. Ağrı sebebiyle toplumun yüzde 61’i uyuyamıyor.
Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tulunay, doktorlar başta olmak üzere Türk halkının ağrı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını, yanlış politikalar ve tedaviler sonucu gereksiz ilâç kullanıldığını, bu durumun da ciddî sağlık sorunlarına ve ekonomik kayıplara sebep olduğunu söyledi.
KADINLARDA DAHA SIK RASTLANIYOR
Türkiye’nin 7 bölgesinde 4036 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre, Türkiye’de en çok baş ağrısı yaşanıyor, bundan da en fazla kadınlar mustarip. Sadece kadınlardaki baş ağrısı sebebiyle oluşan ekonomik kayıp, yılda 500 milyon doları buluyor. Ağrı, sosyo ekonomik düzeyi düşük olan kişilerde ve bölgelerde daha çok görülüyor. En çok ağrı çeken bölgeler arasında Güneydoğu Anadolu yüzde 78 ile ikinci sırada yer alırken Marmara yüzde 56.2 ile ağrının en az yaşandığı bölge.
RAKAMLARLA AĞRI
Araştırmanın önemli bir sonucu da Türkiye’de kadınların erkeklere göre daha çok ağrı çekmeleri. Buna göre,
Türk kadınları ömürlerinin 5 yıl 2 ayını, erkekler ise 5 yılını ağrı ile geçiriyor.
Kadınların yüzde 61’i, erkeklerin ise yüzde 58’i akut ağrı çekiyor.
Kadınların ağrıları giderek kronikleşiyor, öyle ki kadınların yüzde 13’ü erkeklerin ise yüzde 5.8’i kronik ağrı çekiyor.
Yaşlandıkça kronik ağrılar artıyor. Genç bir nüfusa sahip olan Türkiye’nin kronik ağrı görülme sıralamasında diğer Avrupa ülkelerinden geride olmasının en önemli sebebi de bu.
Ağrı konusunda Avrupalıların ilâca bağımlı hale gelmekten daha çok endişe etmesi ve daha kontrollü ilâç kullanmaları da araştırmanın sonuçları arasında yer alıyor.
|