Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), televizyonlarda yayınlanan ve vatandaşları ‘şifalı olduğu’ öne sürülerek kandıran yiyecek reklâmlarına karşı savaş başlattı. TEİS, Tarım Bakanlığı’nın ‘konuyu takip etmesi’, RTÜK’ü ise ‘yanıltıcı reklâmların durdurulması’ için uyardı.
TEİS Başkanı Ecz. Nurten Saydan, doktor kontrolünde kullanılması gereken ürünlerin yalan yanlış bilgilerle halka tanıtılmasının son derece tehlikeli olduğunu söyledi. Saydan, gıda satın alırken tüketicilerin yanlış yönlendirilmesini ve yanıltılmasını önlemek amacıyla çıkarılan, Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği’ne riayet edilmediğini kaydetti. Saydan, gıdanın sahip olmadığı etki ve özelliklere atıfta bulunulacağını, özellikleri açısından benzer olan gıdalara üstün olduğunu beyan edecek biçimde olmaması gerektiğini hatırlattı. Yine talimat uyarınca, özel beslenme amaçlı gıdalar dahil herhangi bir gıda maddesinin etiketinde, o gıda maddesinin hastalıkları önleme, iyileştirme ve tedâvi etme özelliği olduğunu bildiren veya ima eden ifadelerin yer alamayacağını anlatan Saydan, bu hususların gıda maddesinin tanıtımı ve reklâmı için de geçerli olduğunu altını çizdi.
Son günlerde basın kuruluşlarında stanol/sterol ihtiva eden gıdaların ‘kolesterol seviyesini düşürdüğü ve kontrol altına aldığı’ ifadelerini ihtiva eden reklâmların sıkça yer aldığını hatırlatan Ecz. Saydan, “Stanol/sterol ihtiva eden gıdaların kolesterol hastaları açısından ilâç gibi hatta ilâçtan daha yararlıymış gibi algılanmasına yönelik olan bu reklâmlar gerçeğe aykırı ve yanıltıcıdır. Kolesterol hastalarının büyük bir çoğunluğunun aynı zamanda kalp tansiyon ve diyabet hastaları da olduğu göz önünde bulundurulursa, yapılan reklâm yayınının çok yüksek ihtimalle ciddî sağlık problemlerine yol açma ve halk sağlığını olumsuz etkileme riski vardır” şeklinde konuştu.
|