Konya Ticaret Borsası (KTB) Toprak Analiz Laboratuvarında yapılan toprak analizleri sonucunda; bilinçsiz sulama ve gübre kullanımı yüzünden Konya Ovası’nın yüzde 70’inde kireç miktarı yüksekliği, yüzde 65’inde ise mikroelement noksanlığı görüldüğü belirlendi.
Laboratuvar sonuçlarını değerlendiren Konya merkez ilçe Meram Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hepokur, kireç, pH, organik madde ve elementlerin bitki beslenmesinde ve verimde önemli rol oynadığını dile getirerek, şunları kaydetti; ‘’Aslında genel olarak Konya arazilerinde en çok görülen problemler; yüksek pH, yüksek kireç, organik madde fakirliğidir. Ancak bu sorun giderek büyüyor ve verimiyle bilinen Konya Ovası eski özelliğini kaybediyor. Kısacası Konya Ovası, giderek verimsizleşiyor. Bilinçsiz gübre ve su kullanımı nedeniyle son 20 yılda Konya Ovası’ndaki hububat verimi ciddi oranlarda düştü. Önceden dekar başına 500 kilograma yakın hububatın alındığı ovada şimdi bu verim 225 kilograma kadar geriledi.’’
Bu düşüşün halen sürdüğünü ifade ederek, acil tedbirlerin alınmaması durumunda Konya Ovası’nda tarım arazilerindeki toprağın kullanılamaz hale gelebileceğini savunan Hepokur, “Verilen destekler, damla ve yağmurlama sulama desteği şeklinde çiftçiye verilirse Konya Ovası’nı kurtarabiliriz” diye konuştu.
|