Elektrik Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Kemal Başaran, son dönemlerde ortaya çıkan enerji açığının, Türkiye’nin alternatif kaynaklara yönelmesini gerektirdiğini belirtti.
Başaran, yaptığı açıklamada, rüzgar enerjisi, biyoyakıt, güneş enerjisi ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının, Türkiye’nin enerji sorununu çözmek için kullanılması gereken kaynaklar olduğunu söyledi.
Türkiye’de önemli miktarlarda enerji açığı bulunduğunu, buna rağmen alternatif enerji kaynaklarından yeterince yararlanılamadığını ifade eden Başaran, ‘’Türkiye’de yaklaşık 40 bin megawat kurulu güce karşılık, rüzgardan üretilen elektrik enerjisi kurulu gücü yaklaşık 20 megavattır. Bu rakam, sahip olduğumuz potansiyele göre çok düşük’’ dedi. Başaran, yaklaşık 5 ay gibi kısa bir süre içinde kurulabilen rüzgar enerjisiyle ilgili yapılacak yatırımların, kurulum maliyetini 3-6 yılda amorti edebileceğini kaydetti.
Ülkemiz için termik ve hidroelektrik santrallerine en uygun alternatifin rüzgâr olduğunu vurgulayan Başaran, şunları kaydetti:
‘’Gelecekte, günümüzde elektrik üretiminde kullanılan birçok enerji kaynağı yok olacak. Bu gerçek ışığında, rüzgar enerjisinin önemi ortaya çıkmaktadır. Temiz, bol ve emniyetli olan rüzgar enerjisi, en ucuz yenilenebilir enerji kaynağıdır. Gerekli yatırımlar yapıldığı takdirde, şu anda Türkiye’nin mevcut elektrik enerjisi üretiminin yarısına yakın miktarı, rüzgar gücü kullanılarak üretilebilir.’’
|