Avrupalıların barış gücünün etraflıca görev tanımı yapılıncaya kadar Lübnan’da görev alacak birlik gönderme konusunda kararlarını askıya aldıkları ve bu durumun en azından Çarşamba gününe kadar devam edeceği öğrenildi.
NYTimes gazetesinin bu yöndeki haberine göre Avrupalılar acele etmiyor ve ihtiyatı elden bırakmıyorlar.
Bu arada, Bulgaristan hükümetinin Lübnan’a 30 kişilik askeri uzman birliği yollamayı planladığı bildirildi. Savunma Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Birleşmiş Milletlerin (BM) himayesinde Lübnan’a askerî-sivil personel yollamaya hazır 28 ülkenin arasında yer alan Bulgaristan’da üç alternatif görüşülüyor.
Bulgar bakanlarının en çok tercih ettiği ihtimalin, askerî istihbarat uzmanlarının yer alacağı 30 kişiyi geçmeyecek askeri birliğin yollanması olduğu açıklandı.
Görüşülen diğer alternatiflerin, bir veya iki askerî tıp uzman ekibinin yollanması veya içeriği halen belli olmayan insanî yardım misyonu yollanması olduğu öğrenildi.
Ülkenin Irak, Afganistan, Kosova ve Bosna Hersek’te toplam 500 kişilik askerî personel bulundurduğunu bildiren Bulgar hükümeti, Lübnan’a yollanabilecek personelin görev tanımının BM tarafından belirlenmesinin beklendiğini kaydetti.
Hizbullah silâhsızlanmayı reddediyor
Bu arada, Hizbullah’ın, İran’daki temsilcisi Abdullah Safieddin, örgütte “silâhsızlanma” olmayacağını söyleyerek, gerekli olduğu takdirde yeni silâhların alınabileceğini belirtti. Shargh gazetesine demeç veren Safieddin, “Silâhsızlanma olmayacak, Birleşmiş Milletler (BM) kararı da bunu öngörmüyor. İnşallah bir sorunumuz olmayacak. İhtiyaç olunursa silâh alınır. Ordunun ülkeyi savunma gücü olmadığından bizim onu savunmamız gerek” diye konuştu. Hizbullah’ın askerî bir üssü olmadığını, örgütün “güney Lübnan sakini” olduğunu belirten Safieddin, “Hizbullah olduğu gibi kalacak. Biz bu savaşın direniş ruhunu daha da ciddileştirdiğine inanıyoruz. Siyasî işlerimizi yapacağız, ama ülkemizi de savunacağız” diye belirtti.
|