Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Elektriğe zamlar yolda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, tarafından hazırlanan tasarıya göre konut abonelerinden 2 YTL, sanayi abonelerinden ise 5 YTL aylık sabit genel aydınlatma ücreti alınması öngörülüyor. Aydınlatma zammı anlamına gelen bu uygulamaya ek olarak yürürlüğe giren, elektrik piyasasında tarifeler yönetmeliğinde yapılan değişiklik de elektriğe dolaylı zam yolunu açıyor.

Enerji Bakanlığı yetkilileri, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (TEDAŞ) alacaklarının önemli bir bölümünün genel aydınlatmadan kaynaklanan belediye borcu olduğunu belirtirken, bu sorunun çözümü için Meclis açılır açılmaz Ekim ayında TEDAŞ’ın bu yöndeki alacaklarının tahsiline ilişkin bir yasal düzenleme çalışması içinde bulunduklarını bildirdiler.

Enerji KİT’leri arasındaki nakit akışını sağlamada zorlanılmasının ana sebebi TEDAŞ’ın abonelerden alacaklarını tahsil edememesi belirtiliken, yasal düzenleme çalışmasında, ‘’Belediye Tüketim Vergisinin’’ de TEDAŞ’ta kalmasına dair bir madde öngörülüyor. Halen elektrik tüketim faturaları düzenlenirken sanayi abonelerinden yüzde 1, diğer abonelerden de yüzde 5 oranında Belediye Tüketim Vergisi alınıyor.

Bu arada Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından geçen Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren, elektrik piyasasında tarifeler yönetmeliğinde yapılan değişiklik de elektriğe dolaylı zam yolunu açıyor.

Enerjide borç sarmalı

Elektrik Üretim Anonim Şirketinin (EÜAŞ), Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’ne (BOTAŞ) olan borcunun asıl kaynağının, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (TEDAŞ) alacaklarını tahsil edememesi olduğu belirtiliyor. TEDAŞ’ın dağıttığı elektrik karşısında abonelerinden alacağını alamaması, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketinden (TETAŞ) aldığı elektriğin parasını ödeyememesine sebep oluyor. Bunun üzerine TETAŞ’ta EÜAŞ’tan aldığı elektriğin parasını ödeyemiyor, EÜAŞ de elektrik üretmek için BOTAŞ’tan aldığı doğalgazın parasını ödeyemiyor. Bu borç zinciri de enerji KİT’lerinin nakit performansı dengesinin bozulmasına sebeb oluyor.

/ ANKARA

16.08.2006


 

Avrupalının tepsisi Kırşehir’den

Kırşehir’in Kılıçözü Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren Arifoğulları Metal Sanayi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Alakuş, ayda 60 bin adet tepsi üreterek, Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi.

Yurt dışına yaptıkları ihracatın her geçen yıl arttığını belirten Alakuş, “Her ay 60 bin adet tepsi üretiyor ve İngiltere, Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika ve Avusturya’ya gibi Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Tepsilerimiz özellikle tatlı, börek ve hindi pişirilmesinde kullanılıyor. Yurt dışına ihracımızda özellikle Noel haftasında sıkıntı çekiyoruz. Hindi pişirmek isteyen Avrupalılar oldukça yüksek oranda tepsi siparişi veriyorlar. Tabi bu bizim için ekonomik anlamda olumlu, ama bir anda istenilen rakamı üretmekte güçlük çekiyoruz. Bunun içinde aylar öncesinde tepsilerimizi hazır ediyoruz” diye konuştu.

/ KIRŞEHİR

16.08.2006


 

TMSF’den Hazine’ye 200 milyon dolar

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Özel Tertip Devlet İç Borçlanma Senetlerinden (DİBS) doğan Hazine alacakları kapsamında dün Hazineye 200 milyon dolar karşılığı ödeme yaptı.

TMSF’den yapılan yazılı açıklamada, TMSF’nin son 2 yılda yaptığı ödeme miktarının 4,1 milyar dolara yükseldiği bildirildi.

/ İSTANBUL

16.08.2006


 

Fındıktan 1.9 milyar dolar

Yaklaşık 80 ülkeye fındık ihraç eden Türkiye, 50 haftalık dönemde 234 bin 507 ton fındık ihraç ederek karşılığında 1 milyar 928 milyon 382 bin 467 dolar gelir elde etti.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinden alınan bilgiye göre, geçen sezonun 50. haftasında kentali (100 kilo) bin 49 dolardan işlem gören standart natürel iç fındık, bu sezonun aynı döneminde 441 dolardan alıcı buldu.

Fındık bol olunca işçi bulmak zorlaştı

Karadeniz Bölgesi’nde bu sezon fındıkta yaşanan yüksek rekolte, fındık bahçesi sahiplerini memnun ederken, toplama işinde çalışacak işçi bulmakta ise güçlük yaşanıyor. Ordu Ziraat Odası Başkanı Onur Şahin, ürünün bu sezon bol olduğuna dikkati çekerek işçi ücretlerinin de belirlenen rakamın üstüne çıktığını söyledi. Ordu Valiliği’nin aldığı karar gereği fındık işçiliğinde çalışacaklara verilecek ücretlerin yemekli 15 YTL, yemeksiz ise 17 YTL olduğunu hatırlatan Şahin, ancak işçi bulmakta zorluk çekilmesi sebebiyle ücretlerin 25-30 YTL dolayına çıktığını söyledi.

Taban fiyat en az 6.30 YTL olmalı

FİSKOBİRLİK’in elindeki 51 bin tonluk 2005 ürünü fındığa mutlaka çözüm bulunması gerektiğini belirten Giresun Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Ali Kara, 2006 ürünü fındık taban fiyatının en 6.30 YTL olması ve bu fiyatın bir an önce ilân edilmesi gerektiğini savundu.

/ TRABZON/ORDU/GİRESUN

16.08.2006


 

IT pazarı 3 milyar doları aşacak

Sanko Holding bünyesindeki Akora Teknoloji Genel Müdürü Cem Aşık, bu sene Türkiye bilgi teknolojileri (IT) pazarının 3 milyar doları aşacağını bildirdi.

Sektöre ilişkin değerlendirmeler yapan Cem Aşık, Türkiye’de bilişim sektörünün diğer sektörlere oranla çok daha hızlı büyüme eğilimi gösterdiğini anlattı. Dolar bazında bu yılki satışlar geçen yılla karşılaştırıldığında yüzde 30’luk bir artış oranının görüldüğünü kaydeden Aşık, ‘’Bilişim ürünlerinde tüketici tarafı büyük ivme kazandı. Tüketici pazarı yüzde 10’lardan yüzde 65’lere gidiyor’’ dedi.

Aşık, ‘’IT pazarı bu sene 3 milyar doları geçecek. Bunun 2,5 milyar doları donanım ürünleri, geri kalanı da yazılım ve servislerden oluşuyor’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

16.08.2006


 

TZOB’dan çifçiye kanola tavsiyesi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne (TZOB) göre, biyodizelin ham maddesi olan kanolayı üretmesi halinde, bugünkü fiyat ve desteklerle, çiftçinin eline, buğday üreticisine göre yüzde 70 daha fazla para geçiyor.

TZOB uzmanı, ziraat yüksek mühendisi Sibel Şerifoğlu’nun yaptığı araştırmaya göre, çiftçi, bugünkü destek ve fiyatlarla, 1 dekarda buğday üretmesi halinde 101 YTL, kanola üretmesi halinde de 174 YTL gelir elde ediyor.

/ ANKARA

16.08.2006


 

Hekimoğlu Un, Piyale Un’u satın aldı

Konya’da kurulu Hekimoğlu Un, Türkiye’nin köklü markalarından Piyale Un’u satın alarak iç pazardaki konumunu ve teknolojik birikimiyle güçlenerek büyüme yolunda.

Sabancı Holding iştiraklerinden GıdaSA Sabancı Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. bünyesinde Konya’daki Piyale Un Fabrikası’nı satın alan Hekimoğlu Un Fabrikası Tic. San. A.Ş., günlük 150 ton kapasiteli Piyale Un’da kapasite artımına giderek, günlük üretimi 300 tona çıkaracak. Hekimoğlu Un, yeni tesisi de bünyesine katarak günlük bin ton işleme kapasitesine sahip olacak.

/ KONYA

16.08.2006


 

Yeni kurulan şirket sayısında artış

Türkiye’de bu yılın temmuz ayında kurulan şirket ve kooperatiflerin sayısı, 2005 yılının aynı ayına göre yüzde 12,2 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ‘’Kurulan-Kapanan Şirketler Temmuz 2006’’ verilerini açıkladı. Verilere göre, 2005’in aynı ayında kurulan şirket ve kooperatif sayısı 3 bin 507 iken bu yıl Temmuz ayında bu rakam 3 bin 934’e yükseldi. Temmuz’da, kapanan şirket ve kooperatif sayısı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,1 artarak 696’dan 794’e yükseldi.

/ ANKARA

16.08.2006


 

Kastamonu Entegre OSB’de düğmeye bastı

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Kastamonu Entegre A.Ş, bünyesinde hizmet veren Yongapan Fabrikası’nın Kastamonu Organize Sanayi Bölgesindeki 415 dönüm arazide kuracağı büyük yatırımın ilk hamlesini başlattı.

İki yılda bitirilecek ve toplam 250 milyon avroya mal olacak fabrika tamamlandığında 600 kişinin istihdam edileceğini açıklayan Yongapan Müdürü Nurettin Kamerli, kamyoncu esnafı ile birlikte dolaylı olarak 2 bin 600 istihdam sağlanacağını belirtti.

/ KASTAMONU

16.08.2006


 

Çanakkale’ye rüzgâr santralı

Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde kurdukları Türkiye’nin üçüncü rüzgâr enerjisi santralıyla, yılda 30 milyon kilovat saat enerji üreten Demirer Holding, Çanakkale merkeze bağlı İntepe beldesinde yeni bir rüzgâr santralı oluşturuyor.

30 megavatlık enerji kapasitesine sahip olacak santralın inşaatına başladığını, santralde 38 adet rüzgâr türbini bulunacağını anlatan Holding Enerji Projeleri Koordinatörü Ahmet Araçman, 2007 yılının Nisan ya da Mayıs ayı gibi hizmete sokmayı planladıkları yeni santralden elde edilecek enerjiyi, TEDAŞ’a, serbest tüketici belgesi olan fabrikaya ya da piyasada toptan enerji lisansı almış özel şirketlere satmak istediklerini kaydetti.

/ ÇANAKKALE

16.08.2006


 

Narenciye bol, fiyat düşük

Çukurovalı üreticiler, sezonun ilk narenciye ürünü olan mandalinayı, kilosu 20 YKr’den satmaya başladı.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, don ve rüzgâr gibi olumsuz şartların yaşanmadığı için tüm çiçeklerin meyve tuttuğunu söyledi. Bol rekolte beklentisinin üreticiyi sevindirmediğini, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da üreticinin sıkıntı yaşayacağına dikkati çeken Kavak, şunları söyledi: ‘’Üretici daha şimdiden pazar kaygısı yaşamaya başladı. Bu sebeble Çukurova yöresinde çok sayıda üretici sezonun ilk narenciye ürünü olan mandalinanın kilosunu 20 YKr’den tüccara satıyor. Bu düşük fiyat, pazara daha sonra çıkacak diğer narenciye ürünlerinin de ucuza gideceğinin habercisi.’’

/ ADANA

16.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004