Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Milliyetçi kıskaç

AB, 24 Ekim’de yayınlayacağı İlerleme Raporu öncesi Ankara’ya “Türkiye’nin AB politikası milliyetçiliğin kıskacında” uyarısında bulundu. AB’nin ‘ülkede demokratik değerlerin hâkim olması için Türkiye ile yakından ilgilendiği’ni belirten AB kaynakları, “Türkiye’de demokrasinin hâkimiyeti için devlet tabuları yıkmalı. Devlet tabularını yıkmadıkça Türkiye’de ilerleme mümkün değil” diyorlar. AB’ye göre bu tabular Kürt sorunu, başörtüsü, ifade özgürlüğü ve asker-sivil ilişkileri konularında yoğunlaşıyor.

Radikal’in haberine göre, Brüksel, Ankara’ya gönderdiği son bilgi notlarında Türkiye’ nin AB politikasının ‘milliyetçiliğin kıskacında’ olduğuna dikkat çekti, hükümetin ‘yeni bir iletişim stratejisiyle halka AB’nin gerçeklerini’ anlatmasını istedi. AB’nin ‘Türkiye’de demokratik değerlerin hâkim olması için Türkiye’yle yakından ilgilendiği’ni belirten AB’li kaynaklar, “Türkiye’de demokrasinin hâkimiyeti için devlet tabuları yıkmalı. Devlet tabularını yıkmadıkça Türkiye’de ilerleme mümkün değil” diyor. AB’ye göre bu tabular Kürt sorunu, başörtüsü, ifade özgürlüğü ve asker-sivil ilişkileri konularında yoğunlaşıyor. AB’nin bu konularda yönelttiği eleştiriler şöyle:

‘Türkiye’nin tabuları’

Kürtler: Türkiye’deki hiçbir Kürt, ülkeden kopup, bağımsız yaşamak istemiyor. Tek istedikleri kültürel haklarına saygı gösterilmesi. Bu doğrultuda hükümetin Kürtçe yayın uygulaması takdirle karşılandı, ancak bu yayınlar genişlemeli. Mevcut yayınlar sembolik nitelikte. Kürtlerin ortak hayat arzusuna, nedense devletin üst düzey yetkilileri şüpheyle bakıyor.

Başörtüsü: Türkiye’nin yıllardır başörtüsü yasağının getirdiği sorunları çözememesi, bu konunun doğrudan siyasetçiler tarafından seçim malzemesi olarak kullanıldığını gösteriyor. AKP hükümeti de, bu sorunu çözmek için gerekli uzlaşı ortamını oluşturamadı. Yapılan tüm tartışmalar yapay bir zemine oturtuldu ve toplumda Kemalist-İslamist kutuplaşması doğurdu.

İfade özgürlüğü: Hükümetin ifade özgürlüğü önündeki yasal engelleri tümüyle kaldırmak istememesi, Türkiye’deki özgürlüklere şüpheli yaklaşımları beraberinde getiriyor. Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinin yürürlüğünün kaldırılmamasındaki ısrar anlaşılır gibi değil.

Asker-sivil ilişkisi: Bu ilişkilerin saydamlaştırılmasına hem askeri yönetimden hem hükümet kuruluşlarından direnç gösterildiği gözlemleniyor. Hemen her politik tartışmanın içine asker de giriyor. Halkta ‘Asker ne diyor’ merakı uyandırılıyor. Türkiye’de her olayda ‘Son sözü asker söyler’ anlayışı yaygınlığını koruyor.

/ ANKARA

15.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AKP hükümeti AB’den vaz mı geçti?

  Milliyetçi kıskaç

  Resmî ideoloji toplumu çürüttü

  Deprem şehitleri duâlarla anılacak

  Şehit polisler gözyaşlarıyla uğurlandı

  Vali Güler: İstanbul depreme hazır değil

  Polise molotof ve taşlı saldırı: 9 gözaltı

  Asker sevkiyatında kaza: 11 yaralı

  Danıştay’ı özel güvenlik koruyacak

  Gülle, yoğun bakımdan çıktı

  Ağar: Tuzu kuruların değil, çaresizlerin iktidarı olacağız

  Lübnan’a asker yeni karara bağlı

  Selvi: Irak batağına sokamayanların yeni oyunu

  STK’lardan Ortadoğu’da barış için mektup

  İncirlik’ten İsrail’e silâh sevkiyatı iddiası Meclis gündeminde

  Pakistan bağımsızlığını kutluyor

  Kendi derelerini kendileri ıslâh etti

  Danyal Peygamber Türbesi ziyarete açılacak

  İsrail’e “kalemli” protesto

  Kaçak sigara yüklü minibüs faciası

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004