Newsweek dergisi, ‘’Türk halkının AB üyeliğine verdiği desteğin düştüğü hızla düştüğüne” dikkat çekerken, AKP’nin iktidarının ilk yıllarında olduğu gibi, son bir senedir AB konusunda istekli davranmadığını yazdı. ABD’de yayımlanan Newsweek dergisinin son sayısında Owen Matthews tarafından kaleme alınan yazıda, Türkiye’de AB üyeliğine destekte büyük bir düşüş yaşandığı tesbiti aktarılarak sebepleri irdelendi.
Kıbrıs sorunu konusunda ‘Ulusal onurun yara alması birçok Türk’ün AB hayalini yerle bir etti’ görüşüne yer verilen dergideki makalede, asıl isteksizliğin ise AB müktesebatına (80 bin sayfayı aşan AB kuralları) uyumun neden olacağı ‘devasa faturalardan’ kaynaklandığına işaret edildi. Makalede, şöyle denildi:
“Avrupa bir zamanlar bir şeker dükkânı idi. Ve Türkiye yüzünü cama yapıştıran hevesli bir çocuktu. Sadece iki yıl önce Türklerin yüzde 70’inden fazlası AB üyeliğini zenginlik, sağlık ve özgürlük getireceği gerekçesiyle destekledi. Ancak müzakerelere henüz birkaç ay önce başlamışken AB’ye destek yüzde 43’lere düştü. Düşüş çok hızlı.” Kıbrıs konusunda Türklerin Brüksel tarafından daha fazla ödün verme yönünde sıkıştırıldıkları duygusu taşıdıkları ifade edildi. “Ancak çekişmeye neden olan asıl önemli nokta ekonomik konularda ortaya çıktı” tesbiti yapılan makalede, KOBİ’lerin sessizce AB’ye üyelik konusundaki heveslerini kaybettikleri ifade edildi.
AKP’nin 2002 yılında ülkeyi AB’ye taşıyacağına söz vererek iktidara geldiği ancak büyük ölçüde muhafazakar işadamlarından oluşan siyasî tabanının tavrındaki büyük değişimi sezerek AB sürecinden siyasi çıkar sağlanamayacağını kabul ettiği ifade edildi. Bunun yerine Başbakan Erdoğan’ın artan milliyetçi bir çizgi benimsediği kaydedildi.
|