Bursa Emniyet Müdürlüğü, çocukların suça yönelmemesi için anne-babalara, “Çocuklarınıza ahlâkî değerleri öğretiniz” uyarısında bulundu.
Sosyal çevreleri, ana - baba tutumları, kişisel özellikleri sebebiyle suç işlemeye yatkın ve suç işleme tehlikesi içinde bulunan çocukların ‘Suça Yönelen Çocuk’ olduğunu açıklayan Bursa Emniyet Müdürlüğü, çocukların suça yönlenmemesi için anne babaların uygulayacağı bir dizi tedbiri açıkladı.
Anne ve babalara “Çocuklarınızın her istediğini yerine getirmeyiniz, çocuklarınıza ahlâkî değerleri öğretiniz, çocuklarınıza sorumluluklar veriniz ve çocuklarınızın yanında kavga etmeyiniz” uyarısında bulunan Çocuk Şube Müdürlüğü yetkilileri ekliyor: “Çocuklarınızı aşağılamayınız, çocuklarınıza aşırı harçlık vererek doyumsuzlaştırmayınız”
Çocuk suçluluğunun, sanayileşme ile orantılı olarak artış gösterdiğini, sanayileşme sonucu hızlı ve düzensiz şehirleşmenin, işsizlik, gelir dağılımında eşitsizlik ve geleneklerde sarsılma oluşturduğunu açıklayan Bursa Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü, özellikle yaz tatilinde çocukların suça yönlenmesinin anne ve babalar tarafından engellenebileceğini bildirdi.
Yapılan açıklamada, çocuğu suça iten sebeplere dikkat çekti. Polise göre, ‘zekâ geriliği veya gelişimindeki gerilik’, ‘sosyal eğitimden ve kültürden yoksun olma’ gibi sebeplerle çocuklar suça yönlenebiliyor. Çevrenin çocuğun hem zihnen, hem bedenen gelişmesini desteklediğine işaret eden polis, çocuğun içinde bulunduğu çevrenin, onun sosyal, eğitimsel ve temel ihtiyaçlarını karşılayamıyorsa çocuğun suça yönelebileceğinin gözardı edilmemesi gerektiğini belirtti.
ANNE VE BABALARA TAVSİYELER
Bursa Emniyet Müdürlüğü çocukların suça itilmemesi sebebiyle anne babalara da altın değerinde tavsiyelerde bulunuyor. İşte uzmanlardan anne ve babalara tavsiyeler:
Çocuklarınızın her istediğini yerine getirmeyiniz. Çocuklarınıza ahlâkî değerleri öğretiniz. Çocuklarınıza sorumluluklar veriniz. Çocuklarınızın yanında kavga etmeyiniz. Çocuklarınızı aşağılamayınız. Çocuklarınıza aşırı harçlık vererek doyumsuzlaştırmayınız. Çocuğunuza; çevresine, ailesine karşı sorumlulukları olduğunu öğretiniz. Çocuklarınız bir suça maruz kaldığında (cinsel istismar v.s.) hemen ilgili makamlara başvurunuz. Gelişim ve zekâ düzeyine göre temel cinsel eğitim veriniz. Çocuklarınıza sevgide ve kızmada ölçülü davranınız. Çocuklarınız iyi şeyler yaptığında ödüllendiriniz. En önemlisi çocuklarınıza karşı asla şiddet uygulamayınız. Çocuğunuza tehlike anında nasıl davranması gerektiğini öğretiniz. Bireyin toplumsal değer hükümlerini kazandıran, ona ilk sosyal deneyim fırsatını veren aile ortamının gelişim sürecindeki önemi büyüktür.
|