Faizlerdeki yükselişin önüne geçilmesinin gerekliliğini vurgulayan IMF analistleri, dünya ekonomisindeki dalgalanmanın Türkiye’ye etkilerinin birkaç ay daha süreceği görüşünde. Analistlere göre, kamu borçlanması ve toplam dış borç stokundaki yüksek oranlar olumsuzluk oluşturmaya devam ediyor. Enflasyondaki hızlı inişin hizmet sektörü fiyatları ve petrol fiyatlarının seyri nedeniyle sıkıntıya gireceği belirtilirken, cari açığın yüksek seviyesinin, çok büyük bir dış şok halinde finansman güçlüğü riskini canlı tuttuğu vurgulanıyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF), hem kamu hem de özel sektör kuruluşlarını bilançolar konusunda uyardı. Şirket bilânçolarının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan IMF, dövizle borçlanmanın terk edilmesini istedi. NTV’de yer alan haberde, IMF analistlerinin tespitlerine göre, kamu borçlanması ve toplam dış borç stokundaki yüksek oranlar olumsuzluk oluşturmaya devam ediyor. Enflasyondaki hızlı inişin hizmet sektörü fiyatları ve petrol fiyatlarının seyri sebebiyle sıkıntıya gireceği belirtilirken, carî açığın yüksek seviyesi, çok büyük bir dış şok halinde finansman güçlüğü riskini canlı tutuyor.
IMF analizleri, dünya ekonomisindeki dalgalanmanın Türkiye’ye etkilerinin birkaç ay daha süreceğini ortaya koyuyor. Dalgalanmanın etkisini azaltmak için Merkez Bankası’nın çok dikkatli hareket etmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Sıkı maliye politikasıyla birlikte enflasyonla mücadele programının kararlılıkla süreceği mesajının piyasalara verilmesi gerektiğine işaret ediliyor.
‘REFORMLARIN DEĞİŞMEYECEĞİ
GARANTİSİ VERİLMELİ’
Siyasî istikrarın devamının şart olduğu da vurgulanırken, cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler sürecinde ekonomik reformların değiştirilmeyeceği ve kesintiye uğramayacağı garantisinin piyasalara verilmesinin önemine dikkat çekiliyor. IMF, faizlerdeki yükselişin önüne geçilmesinin gerekliliğini de vurgularken, kamu ve özel sektörde bilânçoların güçlendirilmesi gerektiğini belirtiyor ve “Dövizle borçlanma yerine finansmanın Lira ile sağlanması tercih edilmeli” uyarısı yapılıyor.
IMF, harcama taahhütlerine aynen uyulması halinde yıl sonunda faiz dışı fazlanın yüzde 6.7’ye çıkacağını da belirtiyor.
|